Boekrecensie

Titel: Een eeuw Rotterdam. 101 fragmenten uit de 20ste eeuw
Uitgeverij: Europese Bibliotheek
Zaltbommel, 2001
ISBN 90 2882 681 5
Pagina's: 288
Prijs: 49,90

Recensie door A. M. Alblas - 5 september 2001

Een eeuw Rotterdam in fragmenten

„Nu zullen ze dominé's gaan maken. We krijgen fabrieksdominé's.” Van de noodzaak van een eigen opleidingsinstituut voor predikanten was een deel van de achterban van de Gereformeerde Gemeenten maar moeilijk te overtuigen. Toch kwam de theologische school er, aan de Rotterdamse Boezemsingel, in 1927. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw staat de 'domineesfabriek' er nog steeds.

Het hierboven genoemde citaat is een van de 101 tekstfragmenten uit de vorige eeuw, door 58 schrijvers samengebracht in het boek ”Een eeuw Rotterdam”. Uit elk jaar één fragment gekozen. De schrijvers zijn afkomstig uit de geschiedwetenschap, het archiefwezen en het onderwijs. Ze leveren pennenvruchten over uiteenlopende onderwerpen als sportevenementen, havenstakingen, literatuur, toneel en bouwkundige ontwikkelingen.

Sommige fragmenten staan in schril contrast met recente ontwikkelingen. Zo werd in 1910 het einde ingeluid van de Rotterdamse bordelen. Nu krijgen ze een exploitatievergunning. In 1912 trad in de Rotterdam de eerste politievrouw in dienst. Een novum. Nu genieten vrouwen de voorkeur bij sollicitaties.

Vliegtuig
De Maasstad liep nogal eens voorop. In 1902 verschenen er de eerste geregistreerde motorfietsen. In 1909 steeg er iemand op met een zelfgemaakt vliegtuig. Hij kwam niet ver, want hij stortte 10 meter verderop neer op een kerkhof. Hulpverleners raapten de man meer dood dan levend op. Rotterdam kreeg in 1960 zijn Euromast: attractie en beeldmerk van de stad, in 1996 gevolgd door de Erasmusbrug (de Zwaan). In 1968 reed er de eerste metro. In 1970 vond in het Kralingse Bos het meest spraakmakende popfestival plaats dat ooit in Nederland is gehouden. Van 1957 tot 2000 groeide de Iraanse gemeenschap van Rotterdam en omgeving uit van acht tot 8000 personen.

Veel ging er ook verloren. De oorlog vernielde belangrijke monumenten. In 1972 werd de Koninginnekerk gesloopt. Het spoorviaduct dwars door de stad verdween en daarmee de functie van de Hef. Dat junks ook mensen zijn, is in Rotterdam niet onbekend. Het zijn zomaar enkele fragmenten uit de verzameling.

Doelgroep
Het boek is een uitgave van de Europese Bibliotheek in Zaltbommel, in samenwerking met het historisch genootschap De Maze, in 1931 opgericht als vereniging voor geïnteresseerden die zich actief bezighielden met de geschiedenis van Rotterdam. De Maze heeft deze doelgroep met dit boek een dienst bewezen.