Boekrecensie |
Titel: Een eeuw Rotterdam. 101 fragmenten uit de 20ste eeuw Uitgeverij: Europese Bibliotheek Zaltbommel, 2001 ISBN 90 2882 681 5 Pagina's: 288 Prijs: 49,90
|
Recensie door A. M. Alblas - 5 september 2001
Nu zullen ze dominé's gaan maken. We krijgen fabrieksdominé's. Van de noodzaak van een eigen opleidingsinstituut voor predikanten was een deel van de achterban van de Gereformeerde Gemeenten maar moeilijk te overtuigen. Toch kwam de theologische school er, aan de Rotterdamse Boezemsingel, in 1927. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw staat de 'domineesfabriek' er nog steeds. Het hierboven genoemde citaat is een van de 101 tekstfragmenten uit de vorige eeuw, door 58 schrijvers samengebracht in het boek Een eeuw Rotterdam. Uit elk jaar één fragment gekozen. De schrijvers zijn afkomstig uit de geschiedwetenschap, het archiefwezen en het onderwijs. Ze leveren pennenvruchten over uiteenlopende onderwerpen als sportevenementen, havenstakingen, literatuur, toneel en bouwkundige ontwikkelingen. Sommige fragmenten staan in schril contrast met recente ontwikkelingen. Zo werd in 1910 het einde ingeluid van de Rotterdamse bordelen. Nu krijgen ze een exploitatievergunning. In 1912 trad in de Rotterdam de eerste politievrouw in dienst. Een novum. Nu genieten vrouwen de voorkeur bij sollicitaties.
Vliegtuig Veel ging er ook verloren. De oorlog vernielde belangrijke monumenten. In 1972 werd de Koninginnekerk gesloopt. Het spoorviaduct dwars door de stad verdween en daarmee de functie van de Hef. Dat junks ook mensen zijn, is in Rotterdam niet onbekend. Het zijn zomaar enkele fragmenten uit de verzameling.
Doelgroep
|