Boekrecensie |
Titel: Middeleeuwse stadswallen en stadspoorten in de Lage Landen Auteurs: H. Janse en Th. van Straalen Uitgeverij: Europese Bibliotheek Zaltbommel, 2000 ISBN 90 288 5011 2 Pagina's: 176 Prijs: 49,50
|
Recensie door Herman A. van Duinen - 2 mei 2001
Heruitgave over middeleeuwse muren niet geactualiseerd
Op een gemak in een stadspoortIn 1974 verscheen het boek Middeleeuwse stadswallen en stadspoorten in de Lage Landen. Gezien de nog steeds voortdurende vraag naar dit werk is het opnieuw, in een ongewijzigde herdruk, uitgegeven. De auteurs H. Janse en Th. van Straalen, destijds werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg geven deskundige uitleg over de ontwikkeling van stadswallen en stadspoorten. Helaas is in Nederland nog maar weinig over van de honderden middeleeuwse stadspoorten en verdedigingstorens. Van de nog aanwezige poorten, zoals onder meer de poorten van Kampen, Hattem en Zierikzee, is veel studie gemaakt. Ondanks de vele technische zaken die met de bouw, de functie en de inrichting van de poorten te maken hebben, is het een prettig leesbaar boek gebleven. In twintig korte hoofdstukken, met duidelijke foto's en tekeningen, wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van de stadsmuren, de wapens die werden gebruikt tot verdediging van de stad en de verschillende poortvormen: rechthoekige stadspoorten met uitgebouwde hoektorens, voorpoorten en waterpoorten. Aan de hand van een bestek uit 1400 krijgen we goed in beeld aan welke eisen de bouw van een stadspoort moest voldoen. Het bestek bevat niet alleen een schat aan gegevens over de verdedigingstechnieken en over de te gebruiken steen- en houtsoorten, maar ook over de organisatie van een bouwbedrijf rond 1400.
Gemakken Ook andere zaken verdwenen in de opening van het gemak. De in de loop van de eeuwen dichtgeslibde openingen vormen voor archeologen een van de rijkste bronnen voor het vinden van aardewerk, lepels, maar ook munten die uit de zakken van de bezoekers waren gevallen. Dat stadspoorten en stadsmuren niet altijd daadwerkelijk voor defensieve doeleinden werden gebruikt, zien we duidelijk in Gouda. Deze stad heeft volgens de auteurs nooit te maken gehad met belegeringen. Het gaf in ieder geval een veilig gevoel om binnen de muren van de stad te wonen. Na een hoofdstuk over de afbraakwoede in de negentiende eeuw volgt een beschrijving per provincie van alle nog aanwezige stadspoorten, waltorens, rondelen en stadsmuren. In Zeeland en Overijssel is nog veel bewaard gebleven, in tegenstelling tot de provincies Friesland, Groningen en Drenthe, waar geen stadspoorten of stadsmuren meer zijn. Deze provincies ontbreken dan ook in het overzicht.
Geen nieuwe gegevens
|