Boekrecensie |
Titel: De dagboeken van Anne Frank Redactie: David Barnouw en Gerrold van der Stroom Uitgeverij: Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie/Bert Bakker Amsterdam, 2001 ISBN 90 351 2199 6 Pagina's: 766 Prijs: 94,25
Titel: Verhaaltjes, en gebeurtenissen uit het Achterhuis; Cady's leven
|
Recensie door Enny de Bruijn - 4 april 2001
Dagboek en verhalen Anne voor het eerst compleet
Geschriften uit het AchterhuisVan het bekendste boek uit de Nederlandse literatuur verscheen een nieuwe standaardeditie, vollediger dan ooit. In hun inleiding schrijven de samenstellers: Nu, 56 jaar na de dood van Anne Frank, zijn ál haar eigen geschriften, haar dagboeken en haar verhaaltjes, compleet uitgegeven. Haar wens, haar verlangen schrijfster te worden is hiermee in vervulling gegaan. In de nieuwste druk van De dagboeken van Anne Frank is voor het eerst de tekst van de vijf losse dagboekbladen die twee jaar geleden opdoken opgenomen. Niet dat dat tot opzienbarende aanvullingen leidt: de inhoud was in grote lijnen allang bekend. Van het dagboek van Anne Frank zijn namelijk twee verschillende versies nagelaten: één op losse vellen papier, één in een aantal schriften. De formulering verschilt, de inhoud is ongeveer hetzelfde. Nieuwe inzichten bieden de vijf bladzijden dus niet. Al is het voor historici en literatuurwetenschappers natuurlijk mooi dat de tekst nu completer dan ooit beschikbaar is. Helemaal volledig? David Barnouw van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) sluit niet uit dat er ooit nog meer blaadjes van het dagboek gevonden worden. Anne Frank heeft haar oorspronkelijke dagboek deels overgeschreven. Maar niet alles. Theoretisch zou het nog zo kunnen zijn dat er iets opduikt. We hebben al eens eerder gedacht dat het compleet was.
Censuur Die tekstgeschiedenis verklaart in ieder geval waarom er zo veel verschillende versies van Het Achterhuis in omloop zijn, en ook waarom de diverse vertalingen niet altijd vergelijkbaar zijn. Een wetenschappelijke uitgave moest uitkomst bieden, ook al omdat steeds meer twijfels over de echtheid van het document de kop opstaken. Daarmee zou het laatste woord gesproken zijn. Toch kwam er in 1991, vijf jaar na het verschijnen van De dagboeken van Anne Frank, nog een proces tegen de vereniging Vrij Historisch Onderzoek, die opnieuw beweerde dat de tekst vervalst was. De rechtbank besliste in het nadeel van de vereniging, wat natuurlijk niet wil zeggen schrijven de samenstellers dat Annes dagboek nu gevrijwaard is van aanvallen door revisionisten, negationisten, oud- en neonazi's of pseudogeleerden.
Verhaaltjes Niet alleen hebben de samenstellers in de nieuwe uitgave van De dagboeken de actuele stand van zaken in de wetenschap verwerkt, ze hebben ook een editie gemaakt van de andere teksten die Anne Frank in het Achterhuis schreef. Die zijn samen verschenen in een apart deel onder de titel Verhaaltjes, en gebeurtenissen uit het Achterhuis; Cady's leven. Hoewel de meeste al eens eerder gepubliceerd zijn, staan ze nu voor het eerst in een wetenschappelijke uitgave bij elkaar: schetsen, verhalen en een romanfragment. De gebeurtenissen uit het Achterhuis blijken voor een groot deel vertrouwde lectuur te zijn. Mevrouw Van Pels onder behandeling bij de tandarts, mijnheer Van Pels bezig met worstmaken, de acht Achterhuisbewoners aan tafel... Allemaal taferelen die zijn opgenomen in de gedrukte versies van Annes dagboek. Nieuw zijn de herinneringen aan de tijd dat Anne op het Joods Lyceum zat, de sprookjes en de roman-in-wording Cady's leven.
Inbraak Vergelijk dat eens met de stijl van Cady's leven: Zuster Ank, die naast het bed, in het kleine, witte kamertje de wacht hield, keek ongerust naar het kleine, bleke gezichtje, dat daar zo rustig als was er niets aan de hand op het kussen lag. Er was wel degelijk wat aan de hand; naar wat ze van den dokter gehoord had was het meisje onder een auto gekomen die juist een hoek omreed toen ze oversteken wilde. Het doet een beetje sentimenteel aan, het is ook minder concreet dan Het Achterhuis als het om het beschrijven van allerlei gebeurtenissen gaat. De andere opgenomen verhalen, waaronder Annes schoolherinneringen, zijn interessant voor wie alles van Anne Frank wil weten, maar nog steeds veel minder boeiend en diepgaand dan haar dagboek. Wie op hoofdlijnen kennis wil nemen van de geschiedenis van Anne Frank kan nog steeds goed terecht bij een van de beknoptere en goedkopere edities van Het Achterhuis. Maar de echte liefhebber heeft met deze herziene uitgave van het NIOD een standaardwerk in handen.
|