Boekrecensie |
Titel: De Priester Auteur: Ellen Gunderson Traylor Vertaling: C. van de Velde-Oosterom Uitgeverij: Barnabas Heerenveen, 1999 ISBN 90 5829 032 8 Pagina's: 287 Prijs: 39,95
Titel: De jacht op de ingenieur
|
Recensie door Jeannette Donkersteeg - 28 maart 2001
Ook wereld van fictie houdt 't oog op Israël gericht
Bomaanslagen in Heilige LandDe Priester is een meeslepend verhaal rond het onderzoek naar de Dode-Zeerollen. De jacht op de ingenieur beschrijft op fascinerende wijze de speurtocht naar een man die een reeks bomaanslagen op Israël ontketende. Ook in de wereld van de spannende fictie en de non-fictie blijken veel ogen op Israël te zijn gericht. Ellen Gunderson Traylor is volgens de achterflap van De Priester als expert op het gebied van gebeurtenissen in het Midden-Oosten bekend om haar grondige research van historische achtergronden en archeologische vondsten. Dat geeft haar roman over een jonge professor in de archeologie een meerwaarde. Hoewel je als lezer snel beseft met een sterk geromantiseerd verhaal te maken te hebben, pik je en passant iets op over de geschiedenis van het christendom en het Jodendom. Daarbij klinkt zonder veel woorden maar wellicht daardoor des te duidelijker de ene Naam onder de hemel tot zaligheid gegeven door.
Grootste offer Het woord thriller op het omslag is misschien niet helemaal op z'n plaats. In De Priester vloeit geen bloed, er wordt niet geschoten. Ook dat is overigens een verademing en bewijst dat er niet van moord en doodslag sprake hoeft te zijn om een verhaal spannend te maken. De nuchtere lezer zal constateren dat de auteur behalve een flinke portie romantiek wel heel wat toevallige ontmoetingen en mysterieuze samenlopen van omstandigheden nodig heeft. Haar roman wordt desondanks niet voorspelbaar.
Terrorist De Ingenieur is de in 1966 geboren Yehiva Ayyash. Gedreven door de islam én door persoonlijke bloedwraak liet hij vele Israëli's vermoorden door middel van zijn geniaal in elkaar gezette explosieven. Als in dit boek voor de zoveelste keer een terrorist te midden van een mensenmassa op een knopje drukt en daarmee zichzelf en zijn omgeving aan flarden scheurt, bekruipt je het gevoel: Houdt het nooit op? In dit geval zijn de herhalingen geen zwak punt van de auteur, maar inherent aan de realiteit. Aan het jonge leven van de intelligente en schijnbaar onvindbare ingenieur kwam een einde, zo blijkt. Je hoeft echter de krant maar op te slaan om te zien dat bomaanslagen en het inrijden van voertuigen op mensen nog steeds doorgaan.
Objectiviteit Die 'objectiviteit' gaat echter zo ver, dat hij uitspraken doet als Toch vonden de christenen, de joden en de moslims allemaal dat ze het alleenrecht hadden op het land van Abraham, Isaak en Jakob, het land van Jezus en het land van waaruit Mohammed ten hemel was gevaren. En: Premier Rabin besefte dat hij niet op goddelijk ingrijpen kon rekenen. Hij stelde zijn vertrouwen op de chef van Shin Beth. Dit neemt niet weg dat De jacht op de ingenieur juist christenen veel te denken geeft.
|