Boekrecensie |
Titel: Aquino Auteur: Anthony Kenny ISBN 90 5637 231 9 Pagina's: 121
Titel: Descartes
Titel: Kant
Titel: Nietzsche
Titel: Heidegger
|
Recensie door drs. J. Kruidenier - 30 augustus 2000
Of Kant zichzelf begreep, blijft de vraagKunnen deskundigen toegankelijk schrijven? De auteurs van de serie Kopstukken Filosofie doen hun best. Vijf nieuwe delen bieden inzicht in het denken van Aquino, Descartes, Kant, Nietzsche en Heidegger. Hij was (met als mogelijke uitzondering Wittgenstein) de grootste filosoof van de twintigste eeuw. Hij was (met als mogelijke uitzondering Hegel) de grootste charlatan die ooit de titel filosoof opeiste, een meester in holle frasen die diepzinnigheden moeten voorstellen. Hij was een verstokte Duitse conservatieveling, en hij was een tijdlang een lichtgelovige en gewichtig doende nazi. Hij leverde venijnige kritiek op het nazisme, ook al moest hij dat heimelijk doen, en hij analyseerde op scherpzinnige wijze de kwalen van onze eeuw en de manier waarop wij de meeste kans hebben die te genezen. Een schrijver die zo begint, prikkelt de nieuwsgierigheid en roept belangstelling op. Het citaat is afkomstig uit een boek van Michael Inwood over Heidegger. Na een inleidend hoofdstuk over Heideggers levensloop volgt een uiteenzetting over zijn filosofie, vanuit zijn hoofdwerk Zijn en tijd. Heidegger beschouwt het menselijke Dasein als in de wereld zijn op een wijze die zich kenmerkt door zorg. Daartoe behoort een nauwe verbondenheid met tijdelijkheid, de mens overziet zijn leven als een geheel, zijn bestaan is in wezen historisch. Niet alleen het begin, ook het slot van het boek is opmerkelijk: Hij was een rusteloze man die niet alleen werd gekweld door de filosofie, maar ook door zijn ambigue (voor tweeërlei uitleg vatbare, JK) christelijke geloof. In die opzichten lijkt hij het meeste op Augustinus. De laatste conclusie zal niet ieder met de schrijver delen. Maar ook zo'n bewering kan de nieuwsgierigheid naar Heideggers denken prikkelen.
Toegankelijk Het is een waardevolle serie. Met een omvang van 121-175 pagina's bieden deze boeken veel meer dan de gebruikelijke overzichtswerken. Daarbij komt dat de serie bedoeld is voor een breed publiek en daarom toegankelijker geschreven dan de filosofische vakliteratuur. De schrijvers zijn deskundigen. Anthony Kenny bijvoorbeeld, schrijver van het boek over Thomas van Aquino, heeft als auteur zijn sporen verdiend. Hij schreef onder andere The Five Ways (1969), een studie over Thomas' vijf bewijzen van het bestaan van God. Kunnen deskundigen toegankelijk schrijven? Ze zijn in de loop der jaren zozeer vertrouwd geraakt met hun studieterrein, dat zij zich met gemak bedienen van terminologieën die voor niet-ingewijden volkomen duister zijn. De opdracht toegankelijk te schrijven is gemakkelijk te geven, maar moeilijk te volbrengen. Daarbij speelt ook een rol dat de toegankelijkheid van filosofen onderling verschilt. Binnen deze reeks is vermoedelijk Nietzsche de meest en Kant de minst toegankelijke.
Kant Alle boeken sluiten af met aanwijzingen voor Verder lezen. Dat is waardevol. Jammer is dat men daarbij niet consequent vanuit een op het Nederlandse lezerspubliek afgestemde redactieformule heeft gewerkt. Zo volstaat het boek over Kant met een opsomming van zijn hoofdwerken en de jaartallen van verschijning. In dat over Descartes daarentegen wordt een uitgebreide en van toelichting voorziene literatuuropsomming gegeven. Aandacht voor Nederlandstalige literatuur ontbreekt in drie van de vijf delen, namelijk die over Descartes, Kant en Heidegger. Het boek over Aquino geeft twee Nederlandse titels, terwijl dat over Nietzsche in dit opzicht nauwelijks iets te wensen overlaat.
|