Boekrecensie

Titel: Het VOC-retourschip Ravesteyn. De laatste reis van een Zeeuwse Oostindiëvaarder
Auteur: Ruud Paesie

Uitgeverij: De Bataafsche Leeuw
Amsterdam, 1999
ISBN 90 6707 480 2
Pagina's: 205
Prijs: ƒ 79

Recensie door drs. J. E. Korteweg - 5 januari 2000

Na de schipbreuk

Het gebeurt zelden dat een duikinstructeur op de Maldiven die geneeskunde en politicologie studeerde een historische onderzoek doet. Ruud Paesie deed het wel en publiceerde na archiefonderzoek in Nederland, de Maldiven, Zuid-Afrika en Sri Lanka een gedegen boek over het in 1726 vergane VOC-retourschip ”Ravesteyn”.

Tot 1997 wist men van dit schip niet meer dan dat het verloren ging op weg naar Ceylon in de buurt van de Maldiven. Met behulp van achttiende-eeuwse documenten vond Paesie de restanten van het wrak van de ”Ravesteyn”. De speurtocht en de ontdekking van het schip beschrijft hij in het eerste deel van het boek. Daarna volgt een reconstructie van de laatste reis, waarbij allereerst aandacht wordt besteed aan Middelburg als thuishaven van de ”Ravesteyn” en Zeeuwse VOC-kamer.

De reisroute wordt eveneens uitgebreid aan de orde gesteld, tot en met de schipbreuk en de nasleep daarvan. De ”Ravesteyn” liep in de ochtenduren van 9 mei 1726 op een rif bij het Ari-atol en raakte daarbij onherstelbaar beschadigd. De avonturen van de bemanning na de schipbreuk lezen als een spannend jongensboek.

Veel algemene informatie die de auteur geeft, is zeker niet nieuw. Doordat hij echter bekende feiten over de VOC, de bemanning en de reis koppelt aan de wederwaardigheden van de ”Ravesteyn” is een zeer leesbaar en historisch verantwoord geheel ontstaan. Het indrukwekkendst zijn misschien wel de fraaie foto's die de auteur zelf maakte van historische plaatsen op Kaap de Goede Hoop, de Maldiven en Ceylon. Zij roepen het verleden haast nog meer tot leven dan de tekst.