Binnenland15 december 1999

Rectoren scharen zich achter leerlingen

Kamer akkoord
met lagere studielast

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De Tweede Kamer gaat akkoord met de voorstellen die staatssecretaris Adelmund heeft gedaan om de studielast in de laatste leerjaren van havo en vwo te verminderen.

Het PvdA-kamerlid Dijksma vindt de voorstellen van de bewindsvrouw verstandig. „Het is goed dat scholen de ruimte krijgen voor verdieping in plaats van versnippering.” Het CDA-kamerlid Mosterd en de VVD'er Cornielje sluiten zich daarbij aan. De liberaal voegt eraan toe dat hij blij is dat de maatregelen tijdelijk en vrijwillig zijn. „Zo kunnen scholen hun invoeringsproblemen te boven komen en kunnen ze zelf bepalen wat voor soort studiehuis ze worden.”

D66 en SP zijn minder tevreden. Ze zijn blij met de eerste stap die Adelmund heeft gezet, maar zij vinden dat de bewindsvrouw niet ver genoeg gaat. Om de studielast voor de leerlingen substantieel te verminderen moeten er in de ogen van mevrouw Lambrechts (D66) meer vakken geschrapt worden. Van Bommel (SP) is erop tegen dat Adelmund de scholen vrijlaat de versoepelingen al dan niet in te voeren. Hij vindt dat de nadruk op zelfstandig leren en op vaardigheden moet verminderen.

Een woordvoerder van RPF/GPV is tevreden over de voorstellen van Adelmund: „We kunnen ons er in principe wel in vinden.” SGP-kamerlid Van der Vlies staat ook achter de verlichting. Hij vindt dat de leerlingen niet de dupe mogen zijn van de vernieuwingen die de politiek heeft goedgekeurd. De Tweede Kamer debatteert morgen met de staatssecretaris over de problemen met het studiehuis.

Liefdes
De scholierenleider M. Gebuis (15) is „redelijk tevreden” met de voorstellen van de bewindsvrouw. Hij vindt het wel jammer dat scholen zelf mogen bepalen of ze de maatregelen invoeren. „Als de leiding van jouw school vindt dat het zo uitstekend gaat, heb je pech gehad.” De onderwijsbond CNV vreest dat de wijziging van Adelmund zal leiden tot een taakverzwaring voor de leerkrachten.

Adelmund heeft drie onderzoeken laten verrichten naar de studielast van leerlingen in de laatste leerjaren van havo en vwo. Daaruit blijkt dat de scholieren gelijk hebben en dat er in veel gevallen sprake is van een hogere studielast dan veertig uur per week. Adelmund denkt dat de scholen daar best iets aan kunnen doen door beter te plannen wanneer scholieren bepaalde opdrachten en werkstukken moeten maken.

Bovendien blijkt dat er op scholen die goed zijn georganiseerd minder problemen zijn. Daarom hebben de maatregelen die de bewindsvrouw voorstelt een tijdelijk karakter. Ze wil de scholen de gelegenheid geven te wennen aan de organisatie van het studiehuis. Adelmund houdt wel vast aan de norm van veertig uur: „Iedereen moet zich realiseren dat het havo en het vwo een dagtaak zijn.” Eerder zei de bewindsvrouw in de Tweede Kamer dat sommige leerlingen te veel tijd besteden aan liefdes en bijbanen.

Driestar
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft gisteren aan Tweede-Kamerleden van de vaste commissie voor onderwijs bloemen overhandigd en excuses aangeboden voor de grote schade die scholieren vorige week maandag hebben aangericht op het Binnenhof. Dat gebeurde tijdens een demonstratie tegen de hogere werklast die het studiehuis met zich meebrengt.

De kamerleden houden het LAKS niet verantwoordelijk voor de schade aan het gebouw van de Tweede Kamer. Die is getaxeerd op 800.000 gulden. De dagelijkse leiding van de Tweede Kamer wil de schade verhalen op de daders.

Leerlingen en leraren van het reformatorische Driestarcollege te Gouda hebben de vaste kamercommissie voor onderwijs gisteren een petitie aangebonden. Daarin staat dat de werkdruk voor leerlingen aanzienlijk is toegenomen. De petitie is een alternatief voor de staking en de demonstratie vorige week. Daaraan heeft de Driestar niet meegewerkt.

De gezamenlijke rectoren van het voortgezet onderwijs hebben gisteren ook uiting gegeven aan hun bezorgdheid over de toename van de werkdruk voor leerlingen in de hoogste klassen van havo en vwo.