Binnenland 18 september 1999

Zie ook: Bezwaar maken

Reacties op homohuwelijk en euthanasie voor kinderen

Verootmoediging én krachtig signaal

Verootmoediging, bezinning en gebed, dat zijn de drie dingen die nodig zijn nu de regering met schokkende wetsvoorstellen komt. Het kabinet-Kok wil de mogelijkheden voor abortus verruimen, homoparen alle vrijheid geven om te 'trouwen' en kinderen het zelfbeschikkingsrecht over hun jonge leven geven als ze ernstig ziek zijn.

„Verootmoediging en gebed, dat is in de eerste plaats nodig. En dat geldt voor iedereen: persoonlijk en kerkelijk. In de tweede plaats moet er ook een krachtig signaal naar de Staten-Generaal en de regering worden afgegeven. Ik herhaal die oproep graag.” De voorzitter van de SGP-fractie in de Tweede Kamer, ir. B. J. van der Vlies, maakt zich samen met de vertegenwoordigers van de andere christelijke partijen, ernstig zorgen over de plannen van kabinet-Kok „die de autonomie van de mens als norm hebben en geen ruimte meer laten voor God als Schepper van het leven.”

Van der Vlies hoopt daarom dat er vanuit de samenleving een breed gedragen en waardig protest komt. „Dit onderwerp is te belangrijk om partijpolitieke belangen een rol te laten spelen. We moeten alle middelen gebruiken. Ik houd niet van een schreeuwerig protest, maar een sterk signaal moet er komen.”

Het kamerlid is blij met de verschillende initiatieven die er momenteel worden ondernomen nu de kamercommissie de gelegenheid geeft op de omstreden wetsvoorstellen te reageren. „Organisaties als de VBOK, de Nederlandse Patiënten Vereniging, Stichting Schuilplaats en de RMU zijn benaderd en hebben inmiddels met elkaar overlegd. Ook de wetenschappelijke bureaus van de kleine christelijke partijen stemmen een en ander af.”

Deze organisaties komen op 29 september in Amersfoort samen met kamerleden van de kleine christelijke partijen, het Gereformeerd Maatschappelijk Verbond (GMV) en het Prof. Dr. G. A. Lindeboom Instituut. Zij zullen standpunten uitwisselen, een gezamenlijk document opstellen en een verdere strategie uitzetten.

„Het is niet de bedoeling dat we een protestbeweging vormen”, zo zei een van de initiatiefnemers voor de bijeenkomst, drs. R. Janssens, directeur van de Groen van Prinstererstichting, het wetenschappelijk bureau van het GPV, deze week. „Er moet een stevige basis gelegd worden voor een gesprek dat we met de regering hopen aan te gaan.”

Werkgroep
Deze week vergaderde ook het Pro Life Overleg Platform (PLOP) over de oproep in de Staatscourant. Het PLOP heeft een werkgroep benoemd. Daarin zitten voorzitter S. Stoop, directeur van Stichting Schuilplaats, huisarts en palliatief deskundige L. van Dijk en verpleegkundige mevrouw M. L. J. Linssen. Zij stellen namens het PLOP en de aangesloten lidorganisaties een brief op gericht aan de beide kamercommissies.

Het PLOP telt twintig leden. Daaronder zijn onder meer de NPV, het Lindeboom Instituut, het Nederlands Artsen Verbond, Protestants Christelijke Artsen Organisatie, Febe, GMV, de Juristenvereniging Pro Vita, Schreeuw om Leven, de Christelijke Hospices Nederland en Bead Chaimspelling correct, een organisatie van messiasbelijdende joden.

Wie van de vertegenwoordigers van de organisaties het pro-life-standpunt gaat verwoorden op de komende hoorzitting is volgens Stoop nog niet bekend. De griffie van de kamercommissie voor Justitie maakt zelf een selectie.

Het comité vrouwenbonden op gereformeerde grondslag is een van de organisaties die toegang tot de komende hoorzitting vraagt, aldus woordvoerster mevrouw J. J. van Willigen-Kirpestein, bestuurslid van de vrouwenbond van de Gereformeerde Gemeenten.

Het comité, waarin de vrouwenbonden van de Nederlandse Hervormde Kerk (Gereformeerde Bond), de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Gemeenten zitting hebben, maakt momenteel nog studie van de problematiek en richt zich binnenkort in een brief tot de kamercommissie.

Kerken
Het deputaatschap bij de hoge overheid van de Gereformeerde Gemeenten heeft inmiddels in samenwerking met de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten schriftelijk gereageerd. „Wij reageren altijd direct op zulke plannen”, aldus voorzitter ds. J. W. Verweij. „En nu in het bijzonder, omdat daarom is gevraagd.”

Het deputaatschap vergadert maandag om te bekijken of er een actie om appèl aan te tekenen of publieke samenkomsten moeten komen. Dan komt ook de vraag aan de orde of de krachten met die van anderen moeten worden gebundeld.

Het deputaatschap voor contact met de overheid van de Christelijke Gereformeerde Kerken is nog bezig om tot een formulering van de eigen overtuiging te komen. Het standpunt zal hetzij schriftelijk, hetzij op de hoorzitting, bij de overheid bekendgemaakt worden, aldus voorzitter prof. dr. J. W. Maris. Hij wijst erop dat het altijd de eerste optie is om de contacten met de overheid te kanaliseren via het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO). „Maar in dit geval is er een weinig eensgezind standpunt te verwachten.”

Deputaten kerk en overheid van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) hadden woensdag pas hun eerste vergadering over de kabinetsplannen. „De bezinning is nog gaande en heeft nog niets concreets opgeleverd”, aldus samenroeper ds. J. Ophoff.

De Samen-op-Wegkerken kiezen voor de tweede lijn, aldus ds. B. J. van Vreeswijk, preses van de hervormde synode. „We willen eerst het geluid uit de politiek horen. Maar we zullen ons deze maand ook intern afvragen of we gezien de ernst van de zaak dan nog zelf moeten reageren.” Dat gebeurt op de eerstvolgende gezamenlijke vergadering van de drie besturen van de SoW-kerken aan het eind van de maand.

Dr. B. Plaisier, secretaris-generaal van de Hervormde Kerk, wijst erop dat er door de kerk al eerder is geschreven over de beschermwaardigheid van het leven. „In die lijn willen we verdergaan.” Hij probeert binnenkort te achterhalen wat de oproep van de overheid precies inhoudt.

Manifest
Het dagelijks bestuur van de Gereformeerde Bond heeft zich voorgenomen een manifest te schrijven. Verder was de bond van plan op te roepen tot regionale gebedsdiensten. Over dat plan moet het hoofdbestuur, dat donderdag vergadert, zich echter nog buigen. Als blijkt dat verschillende gemeenten het zelf organiseren, houdt dr. ir. J. van der Graaf, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, het voor mogelijk dat de oproep er niet komt.

Voorzover voorzitter ds. J. ter Steege bekend is, heeft de Confessionele Vereniging (CV) geen concrete stappen in gedachten. „Ik denk dat het blijft bij voorbede voor de overheid. Wij zijn niet zo'n pressiegroep.” Ds. Ter Steege is zelfs wat huiverig voor acties. „Pas als ik gedwongen word tegen mijn geweten en overtuiging dingen te doen, ga ik protesteren. Pas dan ontstaat mijn recht op verzet.”

Het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) onderneemt niets. „Zoiets vraagt om een specifieke deskundigheid”, reageert voorzitter ds. A. W. W. de Ruiter. „Het CGB heeft ook niet de gewoonte aan het maatschappelijk debat mee te doen. Wij zijn meer toerustend naar de kerkleden toe bezig. Ds. De Ruiter geeft aan dat de vraag van de overheid om te reageren niet concreet genoeg binnen zijn horizon is gekomen.

Bezinning
Bij het Zwolse GPV-raadslid A. Slob lag dat anders. Hij riep op tot het organiseren van bezinningsbijeenkomsten rond de kabinetsplannen. Inmiddels zijn in zeker veertig plaatsen avonden gepland. Er is geen sprake van een duidelijke landelijke coördinatie. Ook in het gisteren verschenen nummer van het SGP-partijblad ”De Banier” staat een oproep om bijeenkomsten te organiseren. „Moge God deze bijeenkomsten zegenen, zodat er een appèl van uit mag gaan in de richting van de christenen, maar ook in de richting van regering, parlement en het Nederlandse volk.”

Door W. van Hengel, W. G. Hulsman en M. M. C. van der Wind-Baauw

Dit is het eerste artikel van een serie over de omstreden wetsvoorstellen rondom abortus, euthanasie en homohuwelijk.