Binnenland7 april 1999

Ook PvdA verdeeld over vluchtelingen

Regering: Tijdelijke
opvang Kosovaren

Van onze redactie politiek
DEN HAAG/UTRECHT – De Nederlandse regering wil wel vluchtelingen uit Kosovo opvangen, maar alleen op tijdelijke basis. Als de oorlog in Kosovo voorbij is, moeten zij weer terug. Gesteund door de Tweede Kamer zette minister Korthals van Justitie zich vanmiddag in Luxemburg in voor een „evenredige” verdeling van de Kosovaarse vluchtelingen binnen Europa.

Eerste prioriteit voor het kabinet blijft de opvang in de regio, maar „om de druk op de buurlanden te verminderen, zal ook het tijdelijk overbrengen van vluchtelingen naar derde landen van belang kunnen zijn”, aldus het kabinet in een brief aan de Kamer.

De Kamer reageerde gistermiddag tijdens een overleg met de ministers Korthals (Justitie), Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en De Grave (Defensie) instemmend op de nadruk op de „tijdelijke bescherming” die de Albanese vluchtelingen krijgen. Zodra ze terug kunnen naar opvang in de regio, of zodra de oorlog in Kosovo voorbij is, moeten ze terug. De vluchtelingen krijgen geen tijdelijke verblijfsvergunning. In dat geval zouden zij na 3 jaar immers aanspraak kunnen maken op een permanente verblijfsvergunning, mocht de situatie dan nog zo onveilig zijn dat zij niet terug kunnen. De Kosovaarse vluchtelingen krijgen een tijdelijk verblijf zonder deze specifieke rechten.

Aandeel
In de Kamer ontstond discussie over het aandeel dat Nederland voor zijn rekening moet nemen. VVD'er Kamp drong aan op een „evenredige verdeling binnen de EU naar inwonertal”, wat voor Nederland neerkomt op eenvijfentwintigste deel van alle vluchtelingen die over de EU-landen worden verdeeld. Dat zou neerkomen op zo'n 4000 vluchtelingen.

PvdA-woordvoerster Albayrak sprak van een „redelijke verdeling.” Die kan zo nodig hoger uitvallen dan de evenredige verdeling van de VVD. Het door haar fractievoorzitter Melkert eerder genoemde aantal van 5000 is volgens Albayrak een minimum. Andere fracties zoals D66 en GroenLinks spraken van een „ruimhartige opvang” en het „ruimhartig invullen van de eigen verantwoordelijkheid.”

Korthals sluit niet uit dat er noodwetgeving aan te pas moet komen om ervoor te zorgen dat Kosovaarse vluchtelingen in alle lidstaten dezelfde tijdelijke status zullen krijgen. Ook hierover wil hij vanmiddag tijdens de EU-bijeenkomst met zijn collega's overeenstemming bereiken.

Niet alleen de fractie van GroenLinks is verdeeld over de kwestie-Kosovo, ook de PvdA-fractie is dat. Dat bleek gisteravond tijdens een semi-openbare bijeenkomst van de partij in Utrecht. Kamerlid Apostolou, van Griekse komaf, pleitte daar voor het stopzetten van de bombardementen op Servië en riep ertoe op te beginnen met een vredesinitiatief in het verband van de Verenigde Naties. Hij nam daarmee nadrukkelijk afstand van het standpunt van zijn fractie.

Apostolou kwam met zijn kritische geluid tijdens de partijbijeenkomst, omdat Melkert in zijn inleidende woord geen gewag gemaakt had van verdeeldheid in de fractie. Het is Apostolou overigens niet gebleken dat andere fractieleden zijn kritiek delen: „Er is niet over gestemd.” Apostolou zei overigens niet van plan te zijn wegens zijn afwijkende standpunt uit de fractie te treden. Melkert zei dat hij als fractieleider „kan leven” met het afwijkende standpunt van Apostolou.

Hulp
Minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking beëindigt vandaag een tweedaags bezoek aan Macedonië. Zij heeft het land 10 miljoen gulden aan begrotingssteun geboden. Eerder al gaf de Nederlandse regering 20 miljoen aan Skopje voor de opvang van de vele vluchtelingen uit Kosovo. De hulp kwam wat laat, erkende Herfkens gisteravond, „maar niemand van ons heeft voorzien dat Milosevic zijn etnische schoonmaakacties zo snel en zo massaal zou uitvoeren.”