Binnenland 15 maart 1999

Commentaar

Eerdere berichtgeving

„Grote legerhelikopter
bij Bijlmerramp”

RIJSWIJK – Vlak na de crash van de El Al-Boeing in de Amsterdamse Bijlmermeer stond bij het rampterrein een grote legerhelikopter. Dit zegt brandweerman Peter Woestenburg in het blad Brand & Brandweer. Hij zag het gevaarte die zondagavond bij de kruising Bijlmerdreef/Groesbeekdreef staan toen hij op weg was naar het rampterrein.

Hij heeft het voorval bij het vooronderzoek aan de enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer gemeld, maar Woestenburg is niet opgeroepen voor de openbare verhoren. „We stonden er niet bij stil wat dat ding daar deed”, vertelt Woestenburg.

Het mysterie van de legerhelikopter is een van de onbeantwoorde vragen rond de crash van de El Al-Boeing op 4 oktober 1992 waarbij 43 doden vielen. Eerder meldden andere getuigen ook dat vlak na de crash een helikopter landde bij de onheilsplek. Maar dat gegeven viel niet meer te achterhalen. Bij de Luchtverkeersbeveiliging die alle vluchten rondom Amsterdam registreert, ontbreken juist van de nacht van 4 op 5 oktober alle gegevens. De militaire post in Nieuw Millingen, die de gegevens ook registreert, vernietigde alle gegevens.

Bekend is wel dat een helikopter van de luchtvaartpolitie ter plekke is geweest. De voormalig medewerker van het bureau vooronderzoek F. Erhart is daarmee naar de onheilsplek gevlogen. De legerhelikopter zou mogelijk de inmiddels beruchte mannen in witte pakken naar de ongevalsplek hebben gebracht. Woestenburg kan dit niet bevestigen, maar de mannen met witte pakken heeft hij wel gezien. „Vanaf de galerij konden we naar beneden kijken op de grote hoop resten. Daar zag ik toen tien tot twaalf mannen in lange witte jassen aan met laarzen aan. Niets op hun hoofd. Ze hadden allemaal een zaklantaarn bij zich en waren duidelijk aan het zoeken.”

Uit een onderzoek in opdracht van het tv-programma RTL-Nieuws blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking (52 procent) vindt dat er geen ministers hoeven af te treden naar aanleiding van de Bijlmerenquête. Een kwart van de ondervraagden vindt wel dat bewindslieden moeten vertrekken. Bij deze groep is minister Jorritsma met 10 procent de 'favoriet'.