Binnenland


In Haagse straten borrelt onrust

Door J. Visscher
DEN HAAG – Wanneer barst de bom opnieuw? Vanmorgen gingen Koerden weer de straat op. In Den Haag heerst vrees voor meer rellen. „Wat staat de buurt te wachten als Öcalan de doodstraf krijgt?”

Het is onrustig in de straten rond het station Holland Spoor in Den Haag, het gebied dat er gisternacht uitzag als had er een tornado huisgehouden. Honderden boze Koerden sloegen de boel kort en klein. De demonstranten bekogelden de ME met stenen, molesteerden auto's en sloegen bushokjes aan gruzelementen.

Grote vraag is of de woede is bekoeld. Daar lijkt het niet op. Integendeel. Vanmorgen verzamelden zich tegen elf uur ongeveer honderd Koerden bij het kantoor van de Koerdische Arbeiders Vereniging op de Haagse Stationsweg. De mensen bij het hoofdkwartier van de PKK dragen vlaggen en hebben een rode band om hun arm. De Koerden zeggen opnieuw te willen demonstreren, uit onvrede over de arrestatie van Öcalan. Burgemeester Deetman heeft de demonstratie inmiddels verboden.

De woede bij de Koerden lijkt het kookpunt te bereiken. Hun leider Öcalan is in Turkse handen. Gisteren verscheen de man in kennelijk verwarde toestand op televisie. Bovendien is de boosheid aangewakkerd nadat drie Koerdische relschoppers gisteren zijn doodgeschoten bij een poging het Israëlische consulaat in Berlijn te bezetten.

Radeloos
Wrok onder de Koerden dus. En wraak. In Haarlem maakten zestig Koerdische bewoners van een asielzoekerscentrum gistermiddag amok rond Turkse koffiehuizen. Zeven Koerden zijn opgepakt. Afgelopen nacht waren talrijke Turkse panden in Duitsland doelwit van aanslagen.

Koerdische frustraties zijn duidelijk merkbaar in het PKK-bolwerk aan de Stationsweg in Den Haag. Het gebouw was dinsdagavond de uitvalsbasis van de Koerdische relschoppers.

In het rumoerige pand volgen honderden Koerden woensdagmiddag het nieuws over de dood van drie lotgenoten in Duitsland. Dat de sfeer om te snijden is, merkt de fotograaf die binnen een plaat voor deze krant wil schieten. Opgewonden Koerden staan hem dat niet toe.

„Er heerst veel emotie. Mensen voelen zich radeloos. De situatie is oncontroleerbaar”, vertolkt S. Asan de gevoelens van de Koerden, terwijl op de achtergrond gejoel klinkt.

De Koerden willen geen kwaad woord horen over de gijzeling en de rellen in Den Haag, lijkt het. „Begrijpelijk, die bezetting van de Griekse ambtswoning. Het was niet de bedoeling om mensen vast te houden. Of we kunnen begrijpen dat de gegijzelden vreselijk ongerust zijn geweest? Nee, we doen de mensen geen kwaad.”

En de rellen bij station Holland Spoor zijn uitgelokt door de ME, zeggen de boze Koerden. Zien ze onder ogen dat frustraties nog geen vrijbrief zijn om de boel kort en koel te slaan? Ja, dat snappen ze wel, aldus Asan.

Netwerk
G. Walta van broodjeszaak Klink in de Wagenstraat is er niet gerust op dat de Haagse buurt gevrijwaard blijft van nieuwe Koerdische rellen. Zijn zaak ligt op de route naar het Koerdische hoofdkwartier aan de Stationsweg.

Walta: „Het is erg beangstigend dat de Koerden in een mum van tijd in heel Europa rellen kunnen organiseren. Ze beschikken kennelijk over een groot netwerk in allerlei steden. Wat staat ons te wachten als Öcalan bijvoorbeeld de doodstraf krijgt. Zijn wij hier dan weer aan de beurt? Het ging de laatste jaren juist zo goed in deze winkelstraat. En dan ineens dit vervelende gedoe.”

De ondernemer denkt dat het imago van de Koerden „een flinke deuk” heeft opgelopen. „Je gaat toch denken: Wat is dat nou weer met die buitenlanders, terwijl het misschien om een kleine groep relschoppers gaat.”

Plezier
„Als ik al enig begrip had voor het standpunt van de Koerden, dan is dat sinds deze week zeker verminderd”, zegt R. Straathof, directeur van een fotozaak aan de Wagenstraat. Zijn bedrijf kwam niet ongeschonden uit de strijd. Twee ruiten sneuvelden, de glassplinters beschadigden camera's in de etalage. De schade loopt in de duizenden guldens.

„In ons land zijn we gewend om problemen met woorden op te lossen, niet met daden. Voor deze Koerden ligt dat zeker anders. Je mag het in dit land niet hardop zeggen, maar het is een feit dat de ene bevolkingsgroep meer problemen oplevert dat de andere. Het onderscheid valt voor een aantal Koerden zeker negatief uit.”