Binnenland

Mohamed eerste getuige Bijlmer-enquête

„Bij hulp na de ramp
werd gediscrimineerd”

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – „Ik heb gevraagd, gesmeekt, geschreeuwd om hulp.” Als eerste getuige deed de Egyptische oud-militair K. E. D. Mohamed vanmorgen zijn verhaal aan de parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer. Volgens Mohamed zou bij de medische hulpverlening vlak na de ramp sprake zijn geweest van discriminatie.

Op het moment van de ramp bevond Mohamed zich in de flat. Hij herinnert zich de klap als een dreun die zijn leven veranderde. „Ik ben een andere persoon geworden”, vertelde hij de commissieleden vanmorgen. „Voor de ramp was ik heel actief en heel sportief. Nu niet meer. Met mijn gezondheid ging het vanaf die dag steeds slechter.”

De nacht na de ramp beleefde Mohamed buiten de flat, starend naar de ravage die de gecrashte Boeing had aangericht. Hoe het op dat moment met zijn gezondheid was, weet hij niet meer. „Ik was buiten mijn lichaam. Ik keek alleen maar. Vóór die tijd had ik een heel mooie toekomst. Ik was naar Nederland gekomen, ik zou een verblijfsvergunning krijgen en economie gaan studeren.” De klap doorbrak die toekomst.

De ochtend na de ramp werd Mohamed per taxi naar de sporthal vervoerd, waar een crisiscentrum was ingericht. De hulpverlening daar was erg chaotisch, herinnert de getuige zich. Ernstig is zijn kritiek dat hulpverleners zouden hebben gediscrimineerd. „Nederlanders mochten eerst. Mensen met een buitenlands uiterlijk pas daarna.”

Mohamed kreeg longklachten, had last van slapeloosheid, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn en „een soort verlamming.” Volgens diverse medici die hem behandelden, had hij last van het post-traumatische stress-syndroom (ptss). De lichamelijke klachten zijn naar de mening van Mohamed nooit serieus genoeg genomen en niet in verband gebracht met stoffen die na de ramp uit het vliegtuig vrijkwamen.

Regering
Het gebrek aan serieuze behandeling wijt Mohamed niet aan zijn doktoren maar aan de regering. „De regering zei dat er geen relatie bestond tussen de lading en de klachten. Daarom hebben de dokters dat nooit onderzocht.” Zelf kan de Egyptische oud-militair zich geen andere oorzaak van zijn lichamelijke klachten voorstellen dan stoffen die bij de ramp vrijkwamen. Mohamed heeft wel gevraagd om nader onderzoek van zijn aanhoudende hoofdpijn. Dat werd echter geweigerd.