Binnenland

Gevluchte Kosovaren willen hardere aanpak Milosevic

„Waarom lacht Holbrooke steeds?”

SNEEK – Als de Joegoslavische president Slobodan Milosevic op CNN verschijnt, is het stil in de flat in Sneek. De blik in vijf paar ogen verhardt en onafgebroken steken de jonge Kosovaren de ene na de andere sigaret tussen de lippen.

„Waarom lacht Holbrooke steeds in de camera's, het is geen spelletje”, zegt de 25-jarige Naim Gashi. Het gisteren gesloten akkoord tussen Milosevic en de Amerikaanse bemiddelaar Holbrooke is voor hem geen opluchting. „Milosevic is niet te vertrouwen. Hij wil al jaren de Albanezen uit Kosovo weg hebben en nu speelt hij een spel met de diplomaten. Hij wil gewoon tijd winnen en aan de macht blijven”.

Sinds de Kosovaren vijf jaar geleden naar Nederland zijn gevlucht, is Kosovo continu in hun gedachten. Sporadisch hebben ze nog contact met hun ouders en broers en zussen, maar veel is het niet. „Eén keer in de maand bel ik even naar mijn ouders. Dan praten we over van alles behalve de situatie daar, ze willen ons niet ongerust maken”, zegt Gashi.

Zijn familie woont in de hoofdstad Pristina. „Daar is het redelijk veilig”. Anders is het voor Njazi Haxhid, die uit Mitrovica komt. „Het dorp is gebombadeerd. Mijn familie zit nu hoogstwaarschijnlijk in een vluchtelingenkamp. Maar ik kan niemand bereiken, ik weet niet hoe het met hen gaat. Soms sta ik wel drie uur in een telefooncel om contact te leggen”.

Onafhankelijkheid
Door de voortdurende onzekerheid slapen en eten de jongens slecht. „Het lichaam is aanwezig en daar is dan ook alles mee gezegd”. Om de zenuwen van zich af te praten, zoeken ze vaak elkaars gezelschap.

De vijf willen later leven in een onafhankelijk Kosovo en het laatste akkoord is niet de manier om dat te bereiken, menen ze. Blerim Gashi vindt bijvoorbeeld dat de NAVO naast vliegtuigen ook grondtroepen moet inzetten. „Zet je alleen vliegtuigen in, dan is de kans groot dat de Serven zich wreken op de mensen in de vluchtelingenkampen”.

Deze mening is ook Z. Shabani toegedaan. Hij is voorzitter van de Albanese Vereniging Nederland. „NAVO-grondtroepen moeten de slachtoffers in Kosovo beschermen. Er moet een corridor komen tussen Albanië en Kosovo om voedsel en medische transporten te garanderen. En verder moet de NAVO Milosevic en de zijnen net zo lang bestoken tot hij toegeeft”.

Alleen verrekijker
Ook in zijn ogen stelt het akkoord van gistermiddag niets voor. „Het is enkel en alleen bedoeld om de geloofwaardigheid van de NAVO te redden. Het Westen is bang voor gezichtsverlies. De 2000 waarnemers, die waarschinlijk naar Kosovo gaan met alleen een verrekijker in de hand, kunnen niets anders doen dan toekijken. Ze mogen niet ingrijpen, dat staat namelijk niet in het mandaat. Zij kunnen toezien hoe de Servische politie het voedsel aan de slachtoffers uitdeelt. En het was juist die politie die de Kosovaren van huis en haard verdreef”.

Volgens Shabani stuurde de NAVO eigenlijk aan op dit akkoord. „Ze hopen juist dat de Serven de waarnemers gijzelen, dan kunnen ze zeggen: „Zie je nu wel, we kunnen nu niet ingrijpen”. Zolang niemand weet wat Rusland wil, riskeert de NAVO niets”, meent de voorzitter.