Binnenland

RIOD: Media schenden auteursrecht

Landsadvocaat moet
rel Anne-brief sussen

Van onze binnenlandredactie
AMSTERDAM – De landsadvocaat bemiddelt tussen het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) en Cor Suijk, voormalig financieel directeur van de Anne Frank Stichting in Amsterdam. Suijk is in het bezit van vijf pagina's uit het dagboek van Anne Frank.

Volgens D. Barnouw, woordvoerder van het RIOD, zal het nog wel even duren voor beide partijen tot een oplossing zijn gekomen, maar hij heeft er alle vertrouwen in dat het instituut de pagina's krijgt. Het is de bedoeling dat deze volgend voorjaar verschijnen in een nieuwe wetenschappelijke editie van het dagboek.

De oude editie stamt uit 1986. Volgens Barnouw is een herdruk niet zo gemaakt. „Er moet geschoven worden met voetnoten en wellicht moeten we de inleiding van het boek aanpassen vanwege twee recente biografieën over Anne Frank, van de Oostenrijkse historica Melissa Müller en de Britse schrijfster Carol Ann Lee”.

Stappen
Het Anne Frank Fonds (AFF) in Basel neemt niet alleen juridische stappen tegen Het Parool, maar ook tegen de Volkskrant. In navolging van Het Parool publiceerde de Volkskrant gisteren de integrale tekst van een tot dusver niet openbaar gemaakte brief van Anne Frank. Andere kranten plaatsten delen van de tekst.

De omstreden brief, die deel uitmaakt van de vijf ontbrekende pagina's uit het dagboek van Anne Frank, is gericht aan haar denkbeeldige vriendin Kitty. Daarin beschrijft Anne onder de aanhef “Lieve Kitty” haar observaties over de relatie tussen haar ouders, waar zij emotioneel mee worstelt.

Volgens D. Barnouw, woordvoerder van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD), onderneemt het fonds stappen tegen alle media die letterlijke passages uit de brief overnemen. „Zij schenden hiermee het auteursrecht dat in handen is van het AFF”. Barnouw vindt ook dat de media de tekst uit zijn context trekken als zij slechts één brief van het hele dagboek publiceren.