Binnenland

Raad wijst op risico's voor mens

„Antibiotica
in dierhouderij
uitbannen”

RIJSWIJK – Er moet een einde komen aan het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar in de dierhouderij. Het gebruik leidt er namelijk toe dat bacteriën resistent worden tegen antibiotica, met als gevolg dat mensen met bacteriële infecties moeilijk te behandelen zijn.

De Gezondheidsraad stelt in een advies het gebruik van middelen die identiek of verwant zijn aan antibiotica die bij mensen worden gebruikt onmiddellijk moet stoppen. Op wat langere termijn moet toepassing van antibiotica als groeibevorderaar helemaal tot het verleden behoren. De raad denkt daarbij aan een termijn van drie jaar.

Nader onderzoek is nodig om te zien wat voor gevolgen een verbod heeft op de gezondheid van dieren. Ook wil de raad laten bekijken of er alternatieven zijn.

Langer ziek
Het toepassen van antibiotica als groeibevorderaar is in de hele wereld gebruikelijk. Veel van de middelen zijn onmisbaar voor de bestrijding van bacteriële infecties bij mensen.

Wanneer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica zijn mensen met een bacteriële infectie moeilijker te genezen. Ze kunnen langer ziek blijven of complicaties krijgen. Ook bestaat het gevaar dat de behandeling niet aanslaat en is het risico op overlijden groter.

Ziekenhuizen zijn al bekend met het probleem van de infecties die kunnen voortvloeien uit het geneeskundig gebruik van antibiotica. Maar de laatste jaren blijkt steeds meer dat bacteriële resistentie niet alleen daar voorkomt, maar ook in het algemeen onder de bevolking, aldus de Gezondheidsraad. Onder andere bij mensen die werken in dierhouderijen die antibiotica als groeibevorderaar gebruiken.

Geen enkel risico
Twee middelen, avoparcine en carbodox, zijn al verboden, aldus het ministerie van landbouw. De sector heeft daarop destijds goed gereageerd.

Het productschap Diervoeder, waarin onder andere de producenten van toevoegmiddelen zijn vertegenwoordigd, acht het van groot belang dat de producten die het gebruikt en produceert veilig zijn. Het bedrijfschap wil zo spoedig mogelijk over het rapport overleg met de betrokken ministeries.

„Waar het gaat om de volksgezondheid willen wij geen enkel risico lopen”, aldus een woordvoerder van het Productschap Vee Vlees en Eieren. Hij verwacht geen problemen van het stopzetten van het gebruik van antibiotica. Er lopen al enkele grootschalige onderzoeken die in die richting wijzen.