Binnenland

Zes maanden tegen Marco Bakker geëist wegens dodelijk ongeval

„De auto ging er met mij vandoor”

Door R. Pasterkamp
AMSTERDAM – Was overmatig drankgebruik van de zanger de oorzaak van het dodelijk ongeluk of de op hol geslagen elektronica in zijn snelle bolide? Die vraag mag de Amsterdamse rechtbank beantwoorden in het proces tegen de bariton Marco Bakker. De zaak trok gisteren een volle rechtszaal. Voor de zanger een zwaar optreden, voor de familie van het slachtoffer een moeilijke dag.

„Nee, ik moet nog rijden”, zegt Bakker als hem op vrijdagavond 31 oktober 1997 een glas wijn wordt aangeboden. De zanger heeft net in de Amsterdam Arena gezongen op een feestje ter gelegenheid van vijftig jaar Volkswagen. Hij wil naar huis. Zijn Opel Omega staat op het vip-parkeerdek.

Bakker kan niet weg omdat de parkeerplaats versperd is door vrachtwagens en bussen. Als er ruimte komt, wenkt een parkeerwacht dat hij weg kan rijden naar de uitrit. Dan gaat alles heel snel. De bolide van Bakker spuit met hoge snelheid van zijn plek, weet net een autobus te ontwijken en boort zich iets verderop in de portiersloge.

De 38-jarige Arja Mesker-de Groot uit Snelrewaard ligt roerloos op het asfalt. Ze is door de voorbijrazende auto gegrepen. In het bijzijn van haar man doet Arja Mesker haar ogen nog even open, maar raakt daarna in coma. De volgende dag overlijdt de moeder van twee jonge kinderen aan haar verwondingen.

Wodkaatjes
Dood door schuld, vindt officier van justitie mr. C. Goes. Hij eiste gisteren bij de rechtbank in Amsterdam tegen Bakker zes maanden gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid voor een periode van twee jaar. De celstraf mag worden omgezet in dienstverlening. Goes verwijt de artiest onder meer dat hij gedronken had, te hard had gereden en de fly-over naar de uitgang had gemist.

Bakker erkende dat hij die dag –ondanks een verbod van de organisatie van het evenement– had gedronken. Hooguit drie wodkaatjes („van ieder 2 centimeter”) vanaf drie uur 's middags tot half tien 's avonds. Getuigen zeggen dat de zanger meer alcohol op had. Omdat Bakker door de brandweer uit zijn auto moest worden geknipt en zelf verwondingen had, is pas dik zes uur na het ongeval een bloedproef gedaan. Uitkomst: 0,19 promille. Berekeningen van het Gerechtelijk Laboratorium geven aan dat de zanger op het moment van de crash (om 22.20 uur) tussen de 1,1 en 1,8 promille in zijn bloed had. Wettelijk toegestaan is 0,5 promille.

Omdat de bloedproef enkele uren na het ongeluk plaatshad, kon de officier het aspect van het alcoholgebruik niet ten laste leggen. Wel liet hij het meewegen in de strafmaat. Niet zwaar, anders was de eis veel hoger uitgevallen.

Op hol
De officier verwijt de zanger met name te hard te hebben gereden. „Roekeloos, onverantwoord en onvoorzichtig”. Bakker zou ten minste 35 kilometer per uur hebben gereden, terwijl ter plekke in de Arena 15 kilometer de limiet is. Politiefoto's geven aan dat de wijzer van de kilometerteller in de Opel Omega na de crash op 50 km per uur is blijven steken.

Daar zit de moeilijkheid voor de rechter. Bakker herhaalde gisteren dat zijn auto „op hol was geslagen” doordat zijn cruise control, een apparaat dat een eenmaal ingestelde snelheid vasthoudt, niet werkte. „Mijn gaspedaal ging gewoon naar voren. De wagen was niet meer te controleren”. Bakker zegt „absoluut” op het rempedaal te hebben gedrukt. „De rem was keihard, deed het niet. De auto ging er met mij vandoor. Het enige wat ik kon doen was sturen en obstakels vermijden”. In totaal reed de auto maar 75 meter. Sommige getuigen verklaren geen remlichten te hebben gezien.

De cruise control zou zijn beïnvloed door sterke stralingen in de Arena. Op 5 meter afstand van Bakkers auto stond een zender in gebruik voor het portofoonverkeer die avond in de Arena. Deskundigen van het Gerechtelijk Laboratorium die het apparaat van Bakker hadden overgezet in een andere auto, zeiden dat de cruise control goed functioneerde, ook onder buitengewone stralingsomstandigheden. „We zijn redelijk extreem tekeergegaan”, aldus een onderzoeker.

Oprijlaan
Tijdens de zitting zei Bakker dat zijn auto („een wagen met onvoorstelbaar veel power”) veel toeren maakte, omdat de automatische choke aanstond. Daardoor gingen zijn wielen spinnen en verloren ze even het contact met het wegdek. „Mijn vrouw heeft me wel eens gewaarschuwd dat niet te doen omdat het altijd zulke diepe sporen in de oprijlaan bij ons huis trok”. Bij het aanzetten van de richtingaanwijzer zou hij mogelijk ook de cruise control hebben aangedaan, die het toerental zou hebben overgenomen.

Bij officier van justitie Goes ontstond irritatie over het urenlange gesteggel over het eventuele technisch mankement aan de auto. „In dit proces gaat het over de gedragingen van de verdachte. Gedragingen waarin een verwijt ligt opgesloten. Het defect heeft niets met Bakker te maken”.

Berichten over irritatie bij de zanger omdat hij werd geblokkeerd door de vrachtauto's wees Bakker van de hand. „Ik was relaxed en had geen haast”. In zijn laatste woord zei hij gisteren te hopen dat de familie van het slachtoffer (aanwezig in de zaal) snel over het overlijden heen komt. „Ik wens dat ik ooit wat voor hen kan doen. Verder wil ik zo snel mogelijk verder met mijn vak, waar ik zo van hou”.

Uitspraak op 23 juni.