Binnenland

Vereniging brengt literatuurhandboek uit

Febe boekt succesje
bij overleg zorg-cao

Van een onzer verslaggevers
GOUDA – Naar het zich laat aanzien heeft de gereformeerde vereniging voor werkers in de gezondheidszorg Febe zich met succes gemengd in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de zorgsector. Febe schreef een brief naar de overlegpartners om niet de beroepscode in de cao-onderhandelingen te betrekken.

Dat maakte voorzitter T. A. Gunter zaterdag op de jaarvergadering van Febe bekend. De grootste vakbonden, AbvaKabo en CFO, wilden het ontbreken van een beroepscode voor werkers in de gezondheidszorg inbrengen bij de cao-onderhandelingen. Toen Febe, met haar 350 leden geen partij in de cao-besprekingen, hier lucht van kreeg, schreef de vereniging een brief aan de onderhandelaars.

Daarin staat dat een beroepscode in de gezondheidszorg door iedereen moet worden aanvaard. Daarnaast moeten in de code bijlagen worden opgenomen over onderwerpen waarover meningsverschillen bestaan, meestal ethische kwesties. Zo wordt er ruimte geschapen voor gewetensbezwaarden bij abortus, euthanasie en levensbeëindigend handelen.

De beroepscode is vervolgens niet aan de orde geweest in de cao-onderhandelingen. Volgens ingewijden is dit het gevolg van de interventie van Febe.

Vier beroepscodes
In de Nederlandse gezondheidszorg is de beroepscode van de International Council of Nurses van 1973 algemeen aanvaard. Deze heeft echter geen bijlage. Daarnaast bestaan er vier niet algemeen geaccepteerde beroepscodes: een van de AbvaKabo en de CFO, een van de vakbond Nu'91, een protestants-christelijke van de Reformatorische Maatschappelijke Unie, het Healthcare Christian Fellowship, het Gereformeerd Maatschappelijk Verbond en de commissie Verzorgende Beroepen van de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten, en een rooms-katholieke van de pauselijke Raad voor het Pastoraat in de Gezondheidszorg.

Mevrouw Gunter overhandigde zaterdag het eerste exemplaar van een literatuurhandboek aan drs. B. S. Cusveller van het Lindeboom Instituut voor medische ethiek. Het handboek verklaart onderwerpen uit de breedte van de gezondheidszorg in alfabetische volgorde. Ook staan er vele literatuurverwijzingen bij. Verder geeft het een overzicht van de inhoud van de contactorganen van Febe.

Permanente aandacht
Mevrouw Gunter zei bij de overhandiging te hopen dat „verpleging en verzorging bredere en permanente aandacht van het Lindeboom Instituut krijgt”. Ze doelde hiermee op een aparte commissie van het instituut.

Cusveller prees de professionaliteit en kwaliteit van het handboek. „Vanuit het Lindeboom Instituut juichen we toe dat Febe het handboek heeft samengesteld. Het is een uitstekend voorbeeld van vasthouden aan normen en waarden”.

Ook mr. Marianne Daverschot van het Juridisch Adviesburo Gezondheidszorg (JAG) kreeg een exemplaar van het handboek. Haar collega, mr. Bep van Dijk, is de auteur ervan. Mevrouw Daverschot sprak over „Dilemma's en mogelijkheden bij een veranderd instellingsbeleid”. Volgens haar kunnen christen-werkers in de gezondheidszorg zich opstellen als struisvogel, angstige haas of grijze muis. Een christen zal echter met Gods hulp de confrontatie moeten aangaan. „We voelen ons vaak als schaap onder de wolven. Jezus heeft in Matthéüs 10 aangegeven hoe we moeten handelen: Voorzichtig als de slangen en wijs als de duiven”. Ook noemde zij de geestelijke wapenrusting van Efeze 6.

Verder gaf ze mannen het advies eerst goed te luisteren naar de emotionele reacties die vrouwen in eerste instantie geven. Het betekent volgens haar winst als emoties niet worden weggeredeneerd. „Na een eerste, emotionele reactie kunnen vrouwen heel rationeel redeneren”.