Binnenland

Verbruik per jaar 2,1 procent omlaag

Kabinet wil ambitieuze
besparing van energie

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – Het kabinet schroeft zijn ambitieniveau met betrekking tot de besparing van energie flink op. Per jaar moet het energieverbruik met 2,1 procent omlaag, ongeacht de groei van de economie. De regering is bereid daarvoor bijna 3,5 miljard gulden te investeren.

Uiteindelijk moet de uitstoot van CO2met ongeveer 15 miljoen ton verminderen, zo staat te lezen in de Energiebesparingsnota die minister Wijers van economische zaken gisteren presenteerde.

De vorige, derde energienota had de ambitie om in 25 jaar een efficiëntieverbetering van 33 procent voor het energieverbruik te regelen. Dat gold toen als een zeer hoge inzet. Na de klimaatconferentie in Kyoto kijkt het kabinet daar echter anders tegenaan. Zouden er geen extra maatregelen worden genomen, dan stijgt de CO2-uitstoot ten opzichte van 1995 met 20 procent.

Om het nieuwe ambitieniveau te halen, is nodig dat „alle energieverbruikers, alle intermediaire organisaties en alle overheden energiebesparing als hun kerntaak gaan zien”, aldus de nota. In de eerste plaats ziet Wijers dat als een vrijwillige investering, maar desnoods is hij ook bereid dwingende maatregelen te nemen. In principe acht de minister de tijd van de vrijwilligheid als afgelopen.

Als voorbeeld van zo'n verplichtende maatregel noemt de nota de energieprestatienorm voor woningen en gebouwen. Vanaf 1985 geldt die voor alle nieuw te bouwen woningen. Wijers pleit ervoor die norm ook voor oudere huizen te laten gelden. Dat kan afgedwongen worden door een verbod op het verkopen van een huis dat niet voldoet aan de norm.

Bouwterreinen
Behalve met duurzaam bouwen wil Wijers efficiëntiewinst boeken door de energie-infrastructuur op nieuwe bouwterreinen beter aan te leggen. Gemeenten moeten de energieprestaties van nieuwbouwlocaties verwerken in hun plannen voor het ruimtelijk beleid. Alle overheden worden aangesproken op verlaging van het energieverbruik van eigen gebouwen en installaties.

Met de toenemende openheid van de energiemarkt en het wegvallen van de grenzen binnen Europa stijgt de noodzaak van een Europese aanpak, aldus de nota. Nederland is voorstander van een Europese energieheffing.