Binnenland

„Schmitz gelooft niet in eigen argumenten”

Homohuwelijk zaak
van volgend kabinet

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – Nu een meerderheid in de Tweede Kamer opnieuw aan het kabinet heeft gevraagd het huwelijk ook voor homo's open te stellen, wil het kabinet dit „serieuze signaal” niet negeren. Staatssecretaris Schmitz van justitie zal de kameruitspraak doorgeven aan de formateur van het nieuwe kabinet.

Schmitz heeft dit de Kamer gisteren toegezegd in een debat over het rapport van de commissie-Kortmann. Twee jaar geleden sprak de Kamer zich al bij meerderheid voor het homohuwelijk uit. Vervolgens verscheen, eind vorig jaar, het rapport-Kortmann, waarin een minderheid zich daartegen uitsprak. Het kabinet nam dat minderheidsstandpunt over, maar wilde wel de mogelijkheid voor homoparen verruimen om Nederlandse kinderen te adopteren.

Nadat de Kamer gisteren opnieuw uitsprak dat het huwelijk zo snel mogelijk voor homo's moet worden opengesteld, zei Schmitz dat het kabinet niet langer „de andere kant op kan kijken”. Zij brengt de wens van de Kamer nu eerst in het kabinetsberaad.

Volgens Schmitz is het in ieder geval niet mogelijk nog in deze kabinetsperiode een nieuw wetsvoorstel in te dienen. Zij kan de kameruitspraak hooguit meegeven aan de formateur van een nieuw kabinet. Ook wil zij hem een notitie aanbieden met een (technische) opsomming van de stappen die moeten worden gezet om het burgerlijk huwelijk ook voor homoparen open te stellen. De wens van PvdA, D66, GroenLinks en de meerderheid van de VVD zal door een volgend (paars) kabinet moeten worden uitgevoerd.

2000
De vier fracties willen dat een nieuw kabinet voor 1 januari 1999 met wetsvoorstellen komt over de openstelling van het huwelijk en de mogelijkheid voor homoseksuele paren een Nederlands kind te adopteren. De nieuwe regels zouden dan op 1 januari 2000 van kracht kunnen worden. Schmitz waarschuwde echter voor al te groot optimisme. Gezien de ingewikkeldheid is het de vraag of die datum haalbaar is, aldus de bewindsvrouw.

Het CDA en de kleine christelijke partijen lieten tijdens het debat nog eens duidelijk merken niets te voelen voor de wensen van paars. Van Middelkoop (GPV/RPF) verweet de bewindsvrouw dat zij klaarblijkelijk niet in haar eigen argumenten gelooft nu ze onder druk van de Kamer haar eerdere standpunt zo snel opgeeft.

In een motie vroeg CDA-woordvoerder Bremmer de regering het adoptievoorstel van tafel te halen en het huwelijk te reserveren voor man en vrouw. De christelijke fracties menen dat de adoptievoorstellen het belang van het kind ondergeschikt maken aan het emancipatiestreven van homoseksuele echtparen. Het wordt dan een instrument voor gezinsplanning, aldus Bremmer.

Strikter
Schmitz wees dit verwijt van de hand. In de nieuwe adoptieregeling worden striktere voorwaarden gesteld aan zowel hetero- als homoseksuele paren. Het belang van het kind staat nadrukkelijk voorop. Daarom zal ook zeer veel gewicht worden toegekend aan de bestendigheid van de relatie.

De staatssecretaris kon op een motie van D66-woordvoerder Dittrich niet beloven dat de regering snel een einde zal kunnen maken aan de ongelijkheid bij de pensioenvoorzieningen tussen homo- en heteroparen. In een homoseksuele relatie kan de nabestaande geen recht doen gelden op het pensioen van zijn overleden partner dat vóór 1 januari 1998 bij het van kracht worden van het geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Schmitz wil eerst de financiële gevolgen van een dergelijke ingreep in kaart brengen.