Binnenland

Nabestaanden slaan balieramen kapot

Woede na vrijspraak
in Drome-moordzaak

ALKMAAR – De rechtbank in Alkmaar heeft gisteren de 23-jarige Amsterdammer C. T. vrijgesproken van moord op E. Kocer, de portier van discotheek The Drome in Heerhugowaard.

Tegen de verdachte was levenslang geëist. Maar voor de rechtbank bleek dat geen van de getuigen T. op de plaats van de schietpartij, noch na fotoconfrontatie, heeft herkend als de schutter. Officier van justitie mr. H. Dankmeijer beraadt zich over hoger beroep tegen de vrijspraak.

De schietpartij op 23 februari 1997 rond discotheek The Drome in Heerhugowaard kostte twee mensen het leven, de 40-jarige Kocer en de broer van hoofdverdachte C. T., de 20-jarige M. T. Ook raakten zeven mensen gewond.

De vrijspraak van T. leidde tot een woede-uitbarsting op de publieke tribune en in de rechtbank. Er werd geschreeuwd, gescholden en geschopt. Nabestaanden sloegen de ramen van een balie kapot. De parketpolitie ontruimde daarop de rechtszaal en bracht de rechters en de officier van justitie in veiligheid. Een familielid van Kocer kreeg in de rechtszaal een hartaanval en moest worden gereanimeerd. De man is opgenomen in een ziekenhuis. Hij verkeert buiten levensgevaar.

De rechtbank veroordeelde de man overigens wel tot vier jaar cel wegens een schietpartij in een coffeeshop in Amsterdam op 26 januari 1995. Daarbij raakten twee mensen gewond.

„Onvermijdelijk”
Voorafgaande aan de uitspraak had rechtbankpresident mr. J. Westdorp het publiek nog een compliment gegeven, omdat het zich tot dan toe voorbeeldig gedroeg. Hij vroeg de aanwezigen ook tijdens de uitspraak rustig te blijven. Na de ongeregeldheden sprak hij van een „onvermijdelijk incident”.

Onder meer wegens hun aandeel in de Drome-zaak veroordeelde de rechtbank de 26-jarige M. C. uit Hoorn tot vijf jaar cel. Hem was doodslag, poging tot doodslag en uitkeringsfraude ten laste gelegd. De 21-jarige O. el B. kreeg twaalf maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De rechtbank sprak hem vrij van poging tot doodslag.

Te laat
De rechtbank had geen goed woord over voor het politieonderzoek. Volgens mr. Westdorp hebben getuigen met elkaar gesproken, waardoor sprake moet zijn geweest van al dan niet opzettelijke beïnvloeding. Verder is een groot aantal verklaringen op essentiële punten tegenstrijdig. Ook hebben confrontaties met foto's en kleding van verdachten soms niet of veel te laat plaatsgehad.

De advocaat van C. T., mr. G. Meijers, had hiervan tijdens de behandeling van de zaak uitvoerig gewag gemaakt. Hij sprak gisteren dan ook van een „verstandig en moedig vonnis”.