Binnenland

„Toestroom illegalen afremmen”

Kabinet laat grenzen
strenger bewaken

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – Het kabinet heeft gisteren besloten 75 miljoen gulden extra uit te trekken voor een betere bewaking van de grenzen. In totaal moeten er 650 geüniformeerden bijkomen. Ze moeten ervoor gaan zorgen dat er minder mensen illegaal ons land binnenkomen. De aanleiding is de toestroom van Koerden naar de Europese Unie via Italië.

Dat heeft premier Kok gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van het kabinetsberaad meegedeeld. Tot een deel van de uitbreiding was in principe al eerder besloten, maar gisteren zijn de bewindslieden overeengekomen nu tot uitvoering over te gaan. Het betreft extra bewaking langs de Noordzeekust en op de rivieren –de zogenaamde blauwe grenzen– en langs de grens met Duitsland en België.

Voor de bewaking langs de kustwateren is 25 miljoen per jaar beschikbaar. Voor dat bedrag kunnen op termijn in totaal 250 marechausees, politieagenten en douaniers aantreden. Van de overige 50 miljoen gulden die het kabinet heeft uitgetrokken, kunnen 200 marechaussees en 200 douaniers in dienst worden genomen. Die hebben als taak illegalen te onderscheppen die via de weg vanuit Duitsland en België ons land binnen proberen te komen. Omdat grenscontroles niet meer toegestaan zijn, zet de overheid deze bewakers flexibel in: ze controleren bijvoorbeeld verdachte voertuigen langs de snelweg.

Mug
GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller uitte gisteravond tijdens het verkiezingscongres van zijn partij in Zwolle stevige kritiek op de kabinetsplannen. „Ik vind het zwaar overdreven. Het is schieten met een kanon op een mug. Het besluit is paniekerig. Ik ben bang dat de indruk ontstaat dat vluchtelingen hier niet welkom zijn”, aldus de GroenLinkser.

Premier Kok vindt echter niet dat de genomen maatregelen overdreven zijn „Wij staan niet op onze achterste benen, maar we moeten wel alert zijn”, aldus de premier. Hij benadrukte gistermiddag dat het beleid ten aanzien van politieke vluchtelingen niet verandert. Mensen die om wettige redenen vluchten, kunnen zoals gewoonlijk een asielaanvraag indienen. „Ook al komt het ons slecht uit omdat het er nu zo veel zijn, die mensen moeten gewoon worden opgevangen”, onderstreepte Kok. Het kabinet wil vooral mensensmokkelaars aanpakken.

Overigens is het aantal Koerden dat asiel heeft aangevraagd in de laatste weken niet gestegen. In de maanden november en december van vorig jaar was het aantal zelfs lager dan in de maanden daarvoor, aldus de premier.

Kok voelt niets voor de suggestie om andere Europese landen Nederlandse steun te geven bij de bewaking van de buitengrenzen van de Unie. Op grond van het Verdrag van Schengen moet ieder land in beginsel zelf voor de bewaking van de buitengrenzen zorgen, aldus de premier. Italië heeft daar overigens ook niet om gevraagd.