Binnenland

EO-programma schetst vernietigend beeld

Foster Parents Plan
zwaar onder vuur

Van onze binnenlandredactie
HILVERSUM – Kinderen die in naam zijn geadopteerd maar nooit enige financiële hulp hebben ontvangen. Projecten die volledig zijn mislukt. Kosten die de pan uitrijzen. Brieven die voorgekauwd zijn. En veel te rooskleurige jaarverslagen.

Dat vernietigende beeld schetste EO Tijdsein TV zaterdagavond in een reportage over Foster Parents Plan (FPP). Volgens Tijdsein is er zo veel mis met het werk van deze charitatieve instelling, dat er inmiddels een groep van verontruste adoptiefouders is gevormd.

FPP is een derdewereldorganisatie die een zeer succesvolle methode van fondsenwerving hanteert: de financiële adoptie. De Nederlandse afdeling van Foster Parents is dankzij het adoptieplan al jarenlang nummer één op de lijst van fondsenwervers. Met bijna 200 miljoen gulden per jaar aan inkomsten laat het de andere organisaties ver achter zich.

Adoptiefouders betalen 45 gulden per maand per kind. EO Tijdsein bezocht projecten in Colombia, Filippijnen, Kenia en Zimbabwe en ontdekte dat sommige kinderen nog nooit iets van de hulp hebben gemerkt. Een deel van de hulp gaat volgens FPP naar gemeenschapsprojecten zoals scholen en waterputten, maar ook daar komt minder geld terecht dan in de jaarverslagen wordt beweerd. Volgens Tijdsein komt van iedere gulden maar 60 cent ten goede aan kinderen en projecten in plaats van de 88 cent in het jaarverslag.

Voorgekauwd
Voor adoptiefouders bestaat de mogelijkheid 'hun' kind te bezoeken, maar wat ze te dan te zien krijgen, is volgens de EO-reportage een veel te rooskleurig beeld. Ook zijn de brieven die kinderen naar Nederland sturen vaak voorgekauwd. Ze krijgen instructies om vooral positief nieuws te melden, ook als dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Lokale medewerkers van FPP bevestigen dat.

FPP-bestuurslid Saskia Stuiveling, die in het programma op de bevindingen reageerde, schrijft de misstanden voornamelijk toe aan de cultuur in de Derde Wereld. Ze zegt toe dat de jaarverslagen in de toekomst een eerlijker beter van de situatie zullen geven.

Dr. Paul Hoebink van het Derde Wereldcentrum in Nijmegen noemt de uitkomsten „beschamend”. Hij vindt dat FPP als Nederlands grootste fondsenwerver een bijzondere verantwoordelijkheid heeft en pleit voor meer eerlijkheid naar de gevers.

FPP heeft nooit een steunwaardigheidsverklaring bij het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) aangevraagd. Wel loopt op dit moment een aanvraag voor het CBF Keur. Vanmiddag zou de commissie die over de aanvraag beslist bij elkaar komen.

Woordvoerder Frans Verhaar van het CBF zei vanochtend niet vooruit te willen lopen op de beslissing. „De kritiek is niet nieuw. Foster Parents heeft 400.000 adoptiekinderen. Met zulke aantallen is het reuzemoeilijk om grip op de besteding van de gelden te houden”.

Het CBF hanteert als norm dat niet meer dan 25 procent kosten gemaakt mag worden. Verhaar: „Als blijkt dat Foster Parents daar boven zit, krijgt het geen Keur. Hetzelfde geldt als er twijfel is over de besteding van de gelden”.

Lock
Directeur ir. J. Lock van Woord en Daad zegt het kwalijk te vinden dat Foster Parents kennelijk niet kan waarmaken wat ze belooft. „Ik zou dat ontzettend jammer vinden”.

Hij voorziet dat de onthullingen over FPP hun weerslag zullen hebben op het geheel van de fondsenwerving.

Woord en Daad is met 17.000 kinderen de tweede organisatie in grootte op het gebied van financiële adoptie. Tijdens werkbezoeken aan de projecten houdt Lock zelf steekproeven om na te gaan of geadopteerde kinderen daadwerkelijk hulp krijgen. Hij zegt slechts bij hoge uitzondering „missers” tegen te komen.

Ook heeft hij geen aanwijzingen dat de brieven die de kinderen naar hun adoptiefouders in Nederland sturen, worden voorgekookt. „Zolang kinderen niet zelfstandig een brief kunnen schrijven, gebeurt het klassikaal. Daarna doen ze het zelf, zonder dat daarvoor instructies gelden”.