Binnenland

Branche moet nieuwe sponsors zoeken

Borst: Tabaksreclame
mag tijdelijk bij sport

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – Als het komt tot een Europees verbod op tabaksreclame, zullen wereldwijde sportevenementen nog enkele jaren een uitzondering mogen vormen. De organisatoren hebben dan de gelegenheid om nieuwe sponsors te zoeken.

Dat staat in de ontwerptekst die de Europese ministers van volksgezondheid morgen bespreken. Over het aantal jaren dat de uitzondering van kracht is, bestaat nog geen duidelijkheid. Minister Borst van volksgezondheid, die gisteren in de Tweede Kamer melding maakte van de uitzondering, zei dat er op de plaats van het jaartal puntjes staan. In de onderhandelingen zal daarover duidelijkheid moeten komen.

De uitzondering voor wereldwijde sportevenementen komt er op verzoek van Groot-Brittannië en België. Nederland is in principe tegen een uitzondering, maar gisteren zei minister Borst in de Tweede Kamer dat ze wel kan leven met een bepaling die enkele jaren uitstel geeft voor activiteiten als formule-1-races en de TT in Assen. Dat uitstel mag bijvoorbeeld geen vijftien jaar van kracht zijn. Het is bedoeld om de organisatoren de gelegenheid te bieden andere sponsors te zoeken.

Gisteren deed de Tweede Kamer tijdens een plenaire vergadering de discussie van vorige week over. Toen was er een commissievergadering en konden de kamerleden geen moties indienen. Het VVD-kamerlid mevrouw Kamp, die zich fel verzet tegen een reclameverbod, diende gisteren dan ook vier kameruitspraken in.

Volgens de liberale is het al dan niet instellen van een verbod op tabaksreclame een zaak van de afzonderlijke lidstaten. Het CDA-kamerlid Lansink, die ook niet staat te trappelen om een verbod in te stellen, zei dat het argument dat de landen op dit punt hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, niet het einde is van alle tegenspraak. Zelfregulering vinden de christen-democraten het mooist, maar als blijkt dat daarvoor geen meerderheid is, vindt Lansink het te ver gaan om tegen de richtlijn te stemmen.

Procedure
Het CDA overweegt wel om de VVD-motie waarin de Kamer de regering vraagt opnieuw naar het parlement te komen voor zij haar definitieve goedkeuring aan de richtlijn geeft, te steunen. Daar is minister Borst tegen. Zij vindt dat de Kamer de regering achteraf moet controleren, maar haar niet voorafgaand aan onderhandelingen moet binden aan bepaalde procedures. Als het CDA de motie wel steunt, ligt het niet voor de hand dat deze motie van de liberalen het zal halen. De kleine fracties –die gisteren niet meededen– geven hun steun waarschijnlijk niet aan de kameruitspraak.