Binnenland1 juni 2001

Defensieterreinen weer open

Minister laakt
inzet politie
rond mkz-crisis

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – Minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vindt dat korpsbeheerders van de politie bij de bestrijding van het mond- en klauwzeervirus (mkz) te langzaam zijn geweest met het beschikbaar stellen van manschappen.


De Vries zei gistermorgen in de Tweede Kamer dat het te vaak is voorgekomen dat de korpsleiders lieten blijken liever geen mensen beschikbaar te stellen voor de bewaking van mkz-gebieden. „Als er een nationale ramp dreigt is er geen tijd om te zeuren of de andere kant op te kijken”, vindt De Vries.

Nederland telt 25 regiokorpsen. Elk regiokorps heeft een korpsbeheerder. Meestal is dat de burgemeester van de grootste gemeente in de regio.

Ook het PvdA-kamerlid Van Heemst zei boos te zijn over de houding van de korpsbeheerders. „Ik vind het geen stijl om dwars te gaan liggen als zich een nationale ramp voltrekt.” Volgens Van Heest is de houding van de onwillige korpsbeheerders ook nog eens dom. „Als er in hun regio mkz zou uitbreken, zouden ze wel willen dat korpsen uit andere regio's te hulp zouden schieten.”

Een woordvoerder van de korpsbeheerders zegt in een reactie niet te weten welke beheerders De Vries en Van Heemst precies bedoelen. Wel geeft hij toe dat er in het begin van de mkz-crisis problemen waren met de politie-inzet. „Maar die problemen zijn tijdens de crisis met gesprekken opgelost”, zegt hij. „Ze waren van tijdelijke aard.”

Overwerk
De mkz-crisis duurde ongeveer twee maanden. Volgens berekeningen van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben politieagenten en militairen in die tijd gezamenlijk 400.000 uren besteed aan bewaking van de besmette gebieden. Dit aantal uren komt overeen met 1500 volledige werkweken.

De regering heeft 80 miljoen gulden beschikbaar gesteld aan de korpsen om het extra overwerk uit te betalen aan het personeel. Volgens De Vries is het niet mogelijk dat de overuren worden gecompenseerd met vrije tijd. De dagelijkse politiezorg, op straat bijvoorbeeld, zou hierdoor in de verdrukking komen.

Natuurgebieden
Het ziet ernaar uit dat de mkz-crisis in Nederland voorbij is. Volgens deskundigen is het echter mogelijk dat zich alsnog nieuwe besmettingen voordoen.

Het ministerie van Defensie heeft gisteren, na overleg met het ministerie van Landbouw, bekendgemaakt dat de openbare terreinen van defensie weer toegankelijk zijn, onder meer voor wandelaars. De terreinen waren sinds begin maart gesloten.

Ook de natuurgebieden met grazers zijn vanaf vandaag weer opengesteld, met uitzondering van de begraasde gebieden in de toezichtsgebieden Kootwijkerbroek en Oene. Dit hebben de Landschappen, Staatsbosbeheer en Vereniging Natuurmonumenten gisteren bekendgemaakt.

Sinds afgelopen woensdag zijn ook de ongeveer 500 kinderboerderijen weer open, nadat de Stichting Kinderboerderijen Nederland (SKBN) hiervoor toestemming had gekregen van het ministerie van Landbouw.