Binnenland11 april 2001

Voorstanders euthanasiewet roeren zich

Domino-effect in
buitenland verwacht

RIJSWIJK – De wettelijke regeling van euthanasie in ons land doorbreekt een psychologische grens. In veel andere landen met een sterke pro-euthanasiebeweging zal de Nederlandse aanpak dan ook leiden tot een verhevigde publieke discussie en mogelijk ook tot wetswijzigingen. Dat verwacht Deborah Annetts van de Britse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie.


Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië en Italië herbergen veel maatschappelijke organisaties die net als Nederland euthanasie wettelijk willen zien geregeld. De voortrekkersrol van Nederland is volgens Annetts cruciaal om in andere landen het debat opnieuw in de politieke schijnwerpers te plaatsen.

Dat laatste is precies wat tegenstanders vrezen. Michael Howitt van de Britse groepering Alert, die tegen euthanasie strijdt, is benauwd voor een internationaal domino-effect. „Het risico is groot dat dit gaat gebeuren”, zei hij gisteren.

Tal van internationale media ruimden de afgelopen dagen plaats in voor het beslissende euthanasiedebat in de Nederlandse Senaat. De website van BBC opende complete dossiers over het thema en CNN liet bezoekers van haar site stemmen. Zo'n 6000 mensen bleken dat gisteravond te hebben gedaan, 72 procent stemde voor het legaliseren van euthanasie, 28 procent tegen.

Net als in november vorig jaar, toen de Tweede Kamer over het gevoelige thema stemde, is de toon van veel berichten en commentaren in toonaangevende Europese buitenlandse kranten tot dusver vooral feitelijk en neutraal. Vrijwel zonder uitzondering worden ook het liberale Nederlandse drugsbeleid en het vermeende Nederlandse vrije gedachtegoed over seks aangehaald.

Een van de eerste buitenlandse politieke reacties kwam gisteren uit Duitsland. De SPD-minister van Justitie, Herta Däubler-Gmelin, noemde het ondenkbaar dat de Duitse regering besluit actieve euthanasie te legaliseren. Volgens haar moeten alle inspanningen erop worden gericht ,mensen waardig en zonder lijden te laten sterven en moeten wij onze gedachten er niet aan verspillen of wij euthanasie legaliseren."

De Russische minister van Volksgezondheid, Chevtsjenko, sloot gisteravond ook uit dat zijn land actieve euthanasie zal toestaan. Volgens hem kan de Nederlandse aanpak leiden tot misbruik door kwaadwillenden die ouderen of alleenstaanden willen doden om er zelf beter van te worden.

Verder van huis, in Australië, besteedden de media behoorlijk veel aandacht aan het Nederlandse senaatsdebat. Vooral de voorstanders van euthanasie roeren zich. In de Australische staat Northern Territories werd in 1996 de eerste euthanasiewet aangenomen. In maart 1998 werd de wet evenwel weer teruggedraaid. Veel voorstanders hopen op een herinvoering van de regeling.

De actieve pro-lifegroeperingen in de Verenigde Staten grijpen het politieke debat op het Binnenhof aan om via internet hun standpunten nog eens duidelijk te maken. Ze verwijzen naar verschillende forums op internet waar flink wordt gedebatteerd over euthanasie.ô De invloedrijke Poolse bisschop Pieronek trok in een reactie gisteravond een vergelijking met nazi-Duitsland. Hij noemde het senaatsbesluit bovendien een „poging van de mens om God te verbeteren. Menselijk leven is niet in onze handen omdat wij het leven niet geven.”