Binnenland11 april 2001

Bijeenkomst verloopt zonder incidenten

Bijna 10.000 mensen
bij euthanasieprotest

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – Tussen de 8000 en 10.000 mensen hebben gisteren in Den Haag deelgenomen aan het stil protest tegen de inmiddels aangenomen euthanasiewet. De organisatoren hadden op 2500 tot 5000 mensen gerekend.

Afgezien van wat verkeershinder heeft de demonstratie door vooral jongeren niet voor problemen gezorgd, aldus de politie Haaglanden. „De organisatie was perfect. En dankzij goed overleg en de inzet van de ordedienst konden we de extra mensen goed opvangen.”

De politie heeft kort overwogen de menigte in groepen op te delen, maar gaf vlak voor vertrek van de stille tocht toch toestemming om in één keer naar het Plein te gaan voor de manifestatie.

Op het Plein spraken de aankomend leider van de ChristenUnie, dr. K. Veling, en SGP-voorman ir. B. J. van der Vlies namens de politiek de menigte toe. Veling benadrukte dat met de nieuwe euthanasiewet er „een griezelig element binnendringt in de relatie tussen een patiënt en zijn arts. De arts moet beslissen of hij de macht om te doden wil uitoefenen.” Van der Vlies wees op de mogelijkheden van de palliatieve zorg. „Daarmee is nog heel veel te bereiken. De vraag om euthanasie is veelal een schreeuw om hulp en geborgenheid. Daar ligt een roeping.”

Na de politici spraken de arts mevrouw drs. A. B. F. Hoek-van Kooten en de directeur van de Nederlandse Patiëntenvereniging, dr. R. Seldenrijk. Daarna volgde een appèl van de pabo-studenten Nieske en Johanneke ten Brinke.

Niet moedeloos
Dr. ir. J. van der Graaf riep tijdens het stil protest op niet boos of moedeloos te worden door het aannemen van de euthanasiewet door de Eerste Kamer. „De kaarten lijken geschud, maar wij weten dat de besluiten over leven elders vallen. Wij protesteren voor het leven en voor de Schepper van het leven. We moeten geen straatvechters, maar straatbidders zijn voor een arm volk. Laten we niet ontmoedigd hier vandaan gaan, want Christus leeft tot in eeuwigheid”, aldus de voormalige algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond.

Rabbijn mr. drs. R. Evers zag in de grote belangstelling van jongeren voor het stil protest de „mogelijkheid om tot oprichting van een nieuwe, brede stroming” in onze samenleving te komen, die zich kan verzetten tegen onbijbelse ontwikkelingen.

De Drachter predikant ds. O. Bottenbleij riep de duizenden aanwezige jongeren ertoe op juist in deze tijd „bewust te kiezen voor een beroep in de medische zorg. Zodat mensen aan het bed ook de liefde van Christus zullen ervaren.” Het stil protest is volgens de predikant „een geweldige oproep aan de kerk van Nederland om weer te staan voor de normen en waarden van God”, temeer nu blijkt dat een overgrote meerderheid van het volk voor de euthanasiewet heeft gekozen.

Binnenhof
Na de vrijwel spandoekloze protestbijeenkomst die de aandacht had van veel media –ook uit het buitenland– trokken de duizenden tegenstanders van de euthanasiewet over het Binnenhof langs het gebouw van de Eerste Kamer. Burgemeester Deetman gaf op het laatste moment opnieuw toestemming over het Binnenhof te lopen. Het grote aantal deelnemers was voor hem eerder reden zijn toestemming in te trekken.

Op het Binnenhof protesteerden wat kleine geschminkte groepjes tegenstanders van euthanasie met spandoeken tegen de wet. Op verzoek van de politie verlieten zij later het plein voor de Eerste Kamer.

Foto's H.J. Visscher