Binnenland31 maart 2001

Felicitaties voor kroonprins en verloofde

Tweede Kamer prijst
optreden van Kok

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De Tweede Kamer is tevreden over de manier waarop de regering het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander heeft aangekondigd. Ook de manier waarop premier Kok een en ander heeft begeleid, oogst waardering van de fracties. Verder zijn de politieke partijen tevreden met de verklaring van Máxima over de waarde en betekenis van de democratie. De partijen feliciteren het paar met hun verloving.

Premier Kok vroeg enkele maanden geleden aan de Tweede Kamer vertrouwen om het vraagstuk over de aanwezigheid van vader Zorreguieta bij het huwelijk van zijn dochter tot een goed einde te brengen. Hij zou daarbij zeker rekening houden met de gevoelens in de samenleving.

PvdA-fractievoorzitter Melkert vindt dat Kok een goed evenwicht heeft bereikt tussen alle gevoelens die in Nederland leven. „De emoties over wat er indertijd in Argentinië is gebeurd, spelen bij dit huwelijk een rol. Daaraan wordt recht gedaan.”

VVD-fractievoorzitter Dijkstal is van mening dat Kok op een uiterst correcte manier de omstandigheden van het huwelijk heeft laten onderzoeken. Hij is te spreken over de verklaring van Máxima waarin ze afstand neemt van de dictatuur en waardering uitspreekt voor de democratie. „Ik heb vandaag uit meerdere monden recht en democratie gehoord”, aldus de VVD-voorman.

Het CDA is ook blij dat Jorge Zorreguieta niet naar het huwelijk van zijn dochter komt. „Gegeven de omstandigheden en gevoeligheden vind ik dat er gekozen is voor een verstandige oplossing, maar het is naar de mens gesproken altijd jammer wanneer een dochter de aanwezigheid van haar vader bij haar huwelijk moet missen”, aldus De Hoop Scheffer.

Van Walsum
D66-fractieleider De Graaf heeft veel waardering voor de woorden waarmee Máxima afstand heeft genomen van de wandaden van de Argentijnse junta. Hij prees verder de democratische gezindheid waarvan Máxima blijk gaf. „De toekomstige koningin mag dan een vader hebben die niet deugt, gelukkig deugt zij zelf wel”, zo zei De Graaf.

Binnen de D66-fractie wordt er wel verschillend gedacht over het komende huwelijk. D66-kamerlid Van Walsem is nog steeds van mening dat de koninklijke familie geen nauwe banden kan hebben met „een familie met een dergelijk verleden.” Hij zal tegen de goedkeuringswet voor het huwelijk stemmen. De Graaf denkt dat een grote meerderheid van zijn fractie in zal stemmen met het huwelijk.

GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller vindt het positief dat vader Zorreguieta niet komt. Ook de verklaring over de waardering van de democratie is goed gevallen bij GroenLinks. De SP heeft grote bezwaren tegen het huwelijk, maar zal waarschijnlijk wel voor de wet stemmen die het huwelijk regelt.

Hervormd
Evenals VVD en CDA hebben ook de ChristenUnie en SGP er behoefte aan het verloofde paar van harte te feliciteren. ChristenUnie-kamerlid Van Middelkoop en zijn SGP-collega Van der Vlies voegen daarbij ook de wens dat Gods zegen met hen zal zijn.

Van Middelkoop waardeert het dat Zorreguieta niet komt. „Dat is een wijs besluit en tegelijk ook een persoonlijk offer. Deze stap maakt een goede entree van Máxima in Nederland mogelijk.” Van der Vlies heeft met waardering kennisgenomen van de opmerkingen van Willem-Alexander dat het koningshuis protestants zal blijven en dat eventuele kinderen in de Hervormde Kerk gedoopt zullen worden. Op de vraag of de SGP tegen de goedkeuringswet stemt als Máxima rooms-katholiek blijft, wil Van der Vlies niet vooruitlopen: „We hopen op mededelingen die liggen in de lijn die we vandaag hebben vernomen.”