Binnenland31 januari 2001

Vrouw troggelt met nepactie geld af

Gewonden Volendam
zijn uit kritieke fase

BEVERWIJK – De slachtoffers van de cafébrand in Volendam die nog in het ziekenhuis liggen, verkeren niet meer in kritieke toestand. „Maar je kunt niet zeggen dat er nu niemand meer zal overlijden aan de gevolgen van de brand”, aldus medisch coördinator J. Vloemans van het Brandwondencentrum in Beverwijk.


Volgens Vloemans liggen in Beverwijk nog twaalf slachtoffers van de brand, van wie vier op de afdeling intensieve zorg. Het Martini Ziekenhuis in Groningen verpleegt er nog vijf, van wie er vier intensieve zorg krijgen. Zeven patiënten verblijven nog in het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid in Rotterdam. De brand heeft inmiddels dertien levens geëist.

Vloemans weet niet hoeveel mensen nog in de gewone ziekenhuizen en in brandwondencentra in Duitsland en België verblijven. „Maar het aantal mensen dat dezer dagen wordt ontslagen, is erg hoog. De patiënten die nog niet naar huis mogen, hebben vooral ernstig letsel aan hun luchtwegen en organen.”

Na het grote aantal ontslagen mensen heeft het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid weer plaats voor nieuwe patiënten. Het ziekenhuis overlegt op dit moment met de centra in het buitenland over repatriëring van enkele Volendammers. „Maar dit kan alleen als de toestand van hen vervoer toelaat”, aldus woordvoerder J. van Rosmalen.

In café De Hemel waren op het moment van het uitbreken van de brand in de nieuwjaarsnacht ruim 200 jongeren aanwezig. Een dag na het ongeluk sprak burgemeester F. IJsselmuiden van 184 gewonden. Vloemans vindt het opvallend dat zo veel mensen de brand hebben overleefd. „Tussen de vijftien en twintig mensen hebben diepe gelaatsverwondingen opgelopen en een veelvoud ernstige arm- en handverbrandingen. Dat is erg veel.”

Volgende week begint Vloemans in verpleeghuis Gouwzee in Volendam met een spreekuur voor de slachtoffers. „Het gaat om oud-patiënten van het Brandwondencentrum en mensen die behandeld zijn in ziekenhuizen uit de regio. Mensen met geringe brandwonden hoeven een à twee keer langs te komen. Slachtoffers met zeer ernstige verbrandingen kunnen voor een periode tot tien jaar vastzitten aan controles.”

Misbruik
De regiopolitie Drenthe is op zoek naar een ongeveer twintigjarige oplichtster die bejaarde mensen geld aftroggelt onder het mom van een actie voor Volendam en Enschede. Politiewoordvoerder R. Hallink noemt de actie „ver beneden peil.” De zegsman vermoedt dat de vrouw al enkele weken actief is. De politie komt nu in actie omdat er aangifte is gedaan.

In zorgcentrum Paasbergen in Odoorn wilde de vrouw aan een 79-jarige bewoonster vier pakken koffie verkopen, waarvan de opbrengst ten goede zou komen aan de slachtoffers van de ramp in Volendam. De bejaarde vrouw had geen kleingeld, maar wel 300 gulden. De jonge vrouw gaf aan dat ze in haar auto veel kleingeld had en dat graag wilde omwisselen. Ze nam de 300 gulden mee, maar kwam niet meer terug.

Eerdere berichtgeving:
Strenge controle van horeca voor carnaval - 24 januari 2001

Cafébaas overtrad regels stelselmatig - 22 januari 2001

Getuigen van cafébrand onder ede gehoord - 18 januari 2001

Ramp in Volendam eist elfde leven - 17 januari 2001

Veel animo voor verplegen gewonden ramp - 16 januari 2001

Vergunningen hoog op politieke agenda - 16 januari 2001

Kok: Beleid vergunningen onderzoeken - 13 januari 2001

Helpdesk voor vragen brandveiligheid horeca - 12 januari 2001

Kroonprins loopt mee in stille tocht - 11 januari 2001

„Traumaheli moet ook 's nachts vliegen” - 10 januari 2001

Eerste hulp in gewondennest - 9 januari 2001

„Gemeente Volendam is wel te vervolgen” - 8 januari 2001

Onderzoek naar dood door schuld bij ramp - 6 januari 2001

Raad Volendam met spoed bijeen - 5 januari 2001

Mogelijk forse claim na brand Volendam - 4 januari 2001

Hardere aanpak horeca bepleit - 3 januari 2001

Zeker 8 doden bij Volendamse cafébrand - 2 januari 2001