Binnenland15 januari 2001

Dossier Maxima in het nieuws

„Ik doe wat de regering had moeten doen”

Mourik doet aangifte
tegen Zorreguieta

DEN HAAG – Oud-Unesco-ambassadeur M. Mourik heeft aangifte gedaan tegen Jorge Zorreguieta, de vader van kroonprins Willem-Alexanders vriendin Màxima. Hij was tijdens het regime van generaal Videla staatssecretaris en later minister van Landbouw. De aangifte geldt in principe voor alle leden van de regering van Argentinië tussen 1976 en 1983.

Mourik klaagt hem aan wegens misdaden tegen de menselijkheid en foltering. De aangifte en drie ordners met bewijsmateriaal zijn gestuurd naar het college van procureurs-generaal, met het verzoek die door te geven aan een bevoegde officier van justitie. Dat is officier M. de Roos-Schoenmakers in Arnhem. De vervolging van misdrijven tegen de menselijkheid valt onder artikel 8 van de Wet oorlogsstrafrecht. In Nederland is alleen de militaire rechter, die in Arnhem zetelt, bevoegd om dergelijke zaken te behandelen.

„In feite heb ik gedaan wat ik vind dat de regering al lang had moeten doen”, zo zei Mourik gisteren in het tv-programma Buitenhof. Hij wil voorkomen dat het tot een bruiloft van Màxima en Willem-Alexander komt. „Het lijkt me goed dat de regering en het parlement stelling nemen tegen het huwelijk. Ik hoop dat de feiten die boven water zijn gebracht, de parlementsleden die uiteindelijk het huwelijk moeten goedkeuren, tot bezinning brengen.”

Het advocatenkantoor van B. Böhler behartigt de zaak van Mourik. Böhler werd eerder bekend door haar optreden als raadsvrouw voor de Koerdische guerrillaleider Öcalan. Mourik zegt de advocaten uit eigen zak te betalen. „Ik heb nog overwaarde op mijn hypotheek. Er is me van verschillende kanten financiële bijstand aangeboden, maar dat heb ik geweigerd.”

Rugdekking
Mourik neemt aan dat Zorreguieta vervolgd wordt. „We leven in een rechtsstaat die zijn internationale verplichtingen moet nakomen. Juridisch hebben we genoeg rugdekking om deze zaak door te zetten.” Mocht justitie anders besluiten, dan stappen de advocaten naar het gerechtshof om beroep aan te tekenen en het openbaar ministerie alsnog te dwingen een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Böhler verwees naar een zaak vorig jaar, toen het hof justitie dwong de Surinaamse oud-legerleider Bouterse te vervolgen.

„De slachtoffers in Argentinië vielen vooral in de landbouw. Daar moet Zorreguieta van geweten hebben, want landbouw was zijn terrein”, aldus Böhler.