Binnenland15 december 2000

Dossier Christendom & Conservatisme

Holdijk in debat met conservatief Livestro

„SGP door getuigenis
politiek machteloos”

Van onze redactie politiek
CAPELLE A/D IJSSEL – Omdat de SGP wil overtuigen door te getuigen, is de partij politiek vaak machteloos. Maar dat accent op het getuigenis is niet onjuist, want het streven naar macht corrumpeert.

Dat zei SGP-senator G. Holdijk gisteravond op een SGP-bijeenkomst in Capelle aan den IJssel, waar hij in discussie ging met de christelijke VVD'er J. Livestro, die in Brussel werkzaam is als assistent van eurocommissaris Bolkestein. Livestro had gezegd dat conservatieven zoals hij moeite hebben met de wijze waarop de SGP politiek bedrijft.

„De manier waarop de SGP de christelijke boodschap uitzegt, blijkt niet erg productief. Het getuigen is een belangrijk uitgangspunt voor een christelijke politieke partij, maar waarom kan dit niet samengaan met een effectievere manier van oppositie voeren?” Voor zo'n effectievere manier van politiek bedrijven deed Livestro verschillende suggesties.

Holdijk en Livestro stelden punten van overeenkomst tussen christelijke en conservatieve politiek vast. De verschillen lieten zij evenmin onbelicht. „Conservatieven beroepen zich, anders dan de SGP, niet exclusief op de Heilige Schrift en de daarin verwoorde openbaring als bron van kennis en politieke inspiratie”, aldus Livestro.

Bondgenoten
Holdijk stelde vast dat conservatieven wel uitgaan van de kwade geneigdheid van de mens, maar hem niet zien als goed geschapen en door de zonde van God afgevallen. De belijdenis van Christus in de politiek staat voor conservatieven daardoor evenmin centraal. Holdijk vroeg zich af in hoeverre die verschillen politiek relevant zijn en zei dat hij er „niet bij voorbaat” aan toe was om die relevantie te ontkennen. Met een beroep op C. S. Lewis zei Livestro dat niet-christenen bondgenoten kunnen zijn in de strijd tegen het relativisme.

Holdijk ging voorzichtig in op de uitnodiging van Livestro aan de SGP om mee te doen aan de buitenparlementaire oppositie tegen het postmoderne relativisme die de pas opgerichte Edmund Burke Stichting wil organiseren. „Dat is wat anders dan machtsvorming”, aldus Livestro. Holdijk antwoordde dat „een vertrekpunt vanuit andere beginselen geen belemmering hoeft te zijn om het gesprek voort te zetten.”