Binnenland23 november 2000

Anders eten
helpt milieu

GRONINGEN – De Nederlander kan het milieu helpen door wat anders te eten. Met andere voeding is minder transport en verwerking nodig, zodat ook minder schadelijk broeikasgas ontstaat.

Zo is zelfs 2 tot 10 procent broeikasgas te besparen, ruimschoots het beoogde doel voor het jaar 2010.

Volgens onderzoeker K. J. Kramer ziet een milieumaaltijd er flink anders uit: 50 procent meer lokale groente, 10 procent minder vlees (vervangen door groente), 10 procent minder melk (meer koffie en thee) en eenmaal per week vegetarisch eten.

Dit menu tast de gezondheid niet aan, verwacht de onderzoeker. „Sterker nog, de gezondheid van veel mensen heeft waarschijnlijk baat bij minder eiwitten en vetten en meer koolhydraten. En het is minder duur, zodat er geld overblijft”, aldus Kramer, die 1 december op zijn onderzoek promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.