Binnenland 13 oktober 2000

Werkdocument commissie-Donner

Psychische klacht vaak
oorzaak instroom WAO

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Ongeveer de helft van het aantal mensen dat nu de WAO instroomt, lijdt aan psychische klachten. Deze arbeidsongeschikten worden ook veel vaker dan gemiddeld volledig afgekeurd, in 87 procent van de gevallen. Volgens de commissie-Donner is er echter niets in de aard of de gevolgen van de klachten dat verzuim van een jaar of langer nodig maakt, een zeer klein aantal gevallen uitgezonderd.

Dat staat in een werkdocument van de commissie, die op verzoek van het kabinet de WAO-problematiek in kaart brengt. De aanbevelingen van de commissie, die wordt geleid door de CDA'er J. Donner, lid van de Raad van State, komen overigens pas begin volgend jaar openbaar. Eerder was het de bedoeling dat het rapport nog dit jaar zou verschijnen.

De commissie is van mening dat er een geheel andere aanpak moet komen om tegen te gaan dat mensen met psychische klachten in de WAO belanden. Daarvoor is volgens Donner niet per se een wetswijziging nodig.

Week thuis
Er kan veel winst worden geboekt door duidelijke afspraken te maken en tot een betere onderlinge afstemming tussen de betrokken partijen te komen. Als mensen met psychische klachten goed worden begeleid en als bedrijven veel aan preventie doen, zouden deze mensen niet in de WAO terecht hoeven te komen. Ze zouden dan voor hun keuring al geholpen zijn.

In een werkdocument over psychische klachten als oorzaak van WAO-instroom stelt de commissie dat deze klachten snel moeten worden opgepakt en dat vervolgens direct actie moet worden ondernomen. Dat betekent dat werkgevers, Arbo-dienst en werknemers bijzonder alert moeten zijn op deze signalen. Terughoudendheid is veelal misplaatst, vindt de commissie. Als iemand zonder duidelijke oorzaak langer dan een week thuisblijft, zou al contact moeten worden gezocht met de werknemer.

Conferentie
Volgens Donner is het de bedoeling dat zijn commissie in februari tijdens een conferentie met alle betrokken partijen bijeenkomt. Hij zal dan uit de doeken doen wat volgens hem gedaan moet worden om het probleem aan te pakken en welke concrete afspraken daartoe met het veld kunnen worden gemaakt.

De commissie-Donner zoekt sinds begin 2000 naar een betere aanpak van ziekteverzuim als gevolg van arbeidsconflicten, overspannenheid of het gevoel oververmoeid of opgebrand te zijn. Verbetering van de aanpak is nodig, omdat nu ongeveer eenderde van de 920.000 WAO'ers is afgekeurd wegens psychische klachten.