Binnenland 22 september 2000

Naaldbossen dreigen te verdwijnen

„Klimaat sterker
verstoord dan ooit”

Van onze binnenlandredactie
AMSTERDAM – Het wereldklimaat wordt sterker verstoord dan ooit in de geschiedenis, aldus prof. R. Leemans van de Wetenschappelijke Commissie van de Verenigde Naties. Leemans stelde zijn sombere diagnose bij het begin van een campagne van onder meer het Wereld Natuur Fonds (WNF) tegen klimaatverandering, gisteren in Amsterdam.

Volgens Leemans neemt de temperatuur de komende decennia met ongeveer 3 graden Celsius toe. Dat heeft onder meer gevolgen voor de flora en fauna op hogere geografische breedten Zo zouden sommige noordelijke naaldbosgebieden kunnen veranderen in loofbos, terwijl op nog hogere breedten toendra's dreigen te verdwijnen. Op sommige plaatsen wordt het natter, terwijl andere gebieden juist verdrogen.

„Al met al zijn we een systeem aan het verstoren zoals nog nooit in de geschiedenis is gebeurd”, meent Leemans. „Daar moeten we ons ongerust over maken.”

De verandering van begroeiing is volgens Leemans een levensgroot probleem. „De huidige patronen van vegetatie zijn in overeenstemming met ons klimaat en de ontwikkeling van de mens. Dat is nu afgelopen.”

Leemans gaf samen met uit een aantal prominenten uit de tv- en muziekwereld het startsein voor een internetcampagne tegen klimaatveranderingen. De campagne is opgezet door het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, het Rode Kruis, de Raad van Kerken, Milieudefensie en de Novib.

Nederlanders worden opgeroepen een e-mail naar de premier te sturen. Premier Kok wordt daarin verzocht meer werk te maken van het uitvoeren van de afspraken tijdens de VN-klimaatconferentie in het Japanse Kyoto in 1997. In november is in Den Haag een nieuwe klimaattop. Op die top moet de voorzitter, milieuminister Pronk, de bijna 200 deelnemende landen zover zien te krijgen dat ze zich ook bereid verklaren om dat wat in Kyoto in principe is overeengekomen daadwerkelijk in de komende jaren uit te voeren. In Kyoto is destijds afgesproken dat industrielanden de uitstoot van broeikasgassen in de komende jaren zullen beperken, zodat die in 2010 ongeveer 5 procent lager ligt dan de uitstoot in 1990.

Doorbraak
In Kyoto is niet geregeld welke middelen allemaal gebruikt mogen worden om die doelstelling te bereiken. Zolang dat niet vaststaat werken weinig landen daadwerkelijk aan de vermindering van de uitstoot. Den Haag moet, volgens minister Pronk, een doorbraak opleveren. Volgens directeur H. Voortman van het Wereld Natuur Fonds zijn de uiteindelijke effecten van de Kyoto-top tot nu toe teleurstellend. „Het lijkt er op dat de rijke landen onder de gemaakte afspraken uit willen komen. De wereldleiders lopen al tien jaar te ijsberen. En normaal denk je dan na, maar zelfs dat doen ze niet”, aldus de WNF-directeur.

Ook de Raad van Kerken riep gisteren op tot het massaal versturen van e-mail aan Kok. „Het is duidelijk dat de landen risico's afwentelen op het zuiden van de wereld en op het milieu”, aldus woordvoerder D. Renkema van de Raad. „Er is sprake van zonden, waarbij bekering past.”