Binnenland 8 september 2000

„We zijn slimmer dan ze denken”

Internetfilters blijven
ver onder de maat

Van onze redactie digitale media
UTRECHT – Nederlandse internetfilters voorkomen niet dat internetters op gewelds-, porno- en racistische sites belanden. De filters zijn bovendien makkelijk uit te schakelen door een gratis versie van een andere internetaanbieder te installeren. Dat concludeert het Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton na een onderzoek.

Drie jonge onderzoekers testten onder meer het gefilterd internet van de NCRV en Safekidszone. Ook onderzochten ze de filtermethoden van internetzoekmachines Vindex en Ilse.

In alle gevallen lieten de filters ongewenste informatie door. Bovendien weert de software ook sites die alleen zakelijke informatie bevatten. Zo weert het NCRV-filter informatie over aids en griep.

De onderzoekers concluderen dat de makers van de filters hen onderschatten. „De filters zijn met gemak uit te zetten. We zijn slimmer dan ze denken”, zegt Jelle (16).

Niet getest
Het internetfilter van de Evangelische Omroep heeft Jantje Beton niet getest. Volgens de onderzoekers was het inbelnummer en de helpdesk constant in gesprek. Toch is bekend van de EO dat ook dit filter niet waterdicht is. Bij de nieuwsgroepen wordt momenteel nog veel informatie ongecensureerd doorgelaten.

Ook de filters van zoekmachines AltaVista en Ilse laten nog te veel door. Wanneer internetters bij AltaVista op het woord ”sex” zoeken, belanden ze eenvoudig bij zo'n 177 duidelijk erotisch getinte sites.

Uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad vorig jaar bleek ook dat internetfilters, waaronder X-Stop en Cyber Patrol, zo lek als een mandje zijn. De bewering dat ongewenste sites snel opgespoord worden, blijkt in de praktijk niet waar te zijn.

De meeste aanbieders van gefilterd internet geven toe dat de softwareprogramma's veel beperkingen hebben, maar dat het praktisch onhaalbaar is alle pagina's vooraf te laten bekijken. Alleen het initiatief van de Erdee-holding, het RDNet, gaat uit van deze methode.