Binnenland5 februari 2000

Kok wil met Oostenrijk in dialoog blijven

„Kwestie-FPÖ mag
EU niet lamleggen”

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De deelname van de extreem rechtse partij FPÖ aan de Oostenrijkse regering mag het functioneren van de Europese Unie (EU) niet schaden, vindt premier Kok. „Het zou te veel eer zijn voor Haider als door hem de EU lamgelegd zou worden”, aldus de premier gisteren na afloop van de ministerraad. De zakelijke „werkcontacten” tussen Nederland en Oostenrijk zullen gewoon worden voortgezet.

Ook zal Oostenrijk net als voorheen deel blijven nemen aan officiële en onofficiële vergaderingen van Europese ministerraden. De gebruikelijke ceremoniële ontmoetingen na het aantreden van een nieuwe regering zullen echter achterwege blijven. De veertien landen die naast Oostenrijk lid zijn van de EU hebben daarin één lijn getrokken. Ook willen zij met elkaar voorkomen dat er de komende tijd Oostenrijkers in Europese topfuncties benoemd worden, zo deelde Kok gisteren mee.

Onbeperkt
De maatregelen blijven onbeperkt van kracht zolang de extreem rechtse FPÖ deel uitmaakt van de Oostenrijkse regering. Kok: „Het zou niet logisch zijn onze houding na bijvoorbeeld een halfjaar te veranderen. Dat zou hun de indruk kunnen geven dat het er daarna niet meer zo op aankomt hoe ze zich gedragen.”

De premier ontkent dat de EU-landen te hard van stapel zijn gelopen met het aankondigen van een terughoudende opstelling ten opzichte van Oostenrijk. „Nee, in zo'n situatie kun je toch niet zwijgend toekijken en doen alsof er niets aan de hand is? Dan moet je een signaal afgeven.”

Volgens hem hangt het van de concrete daden van de Oostenrijkse regering af of nog scherpere maatregelen nodig zijn. Aan uitstoting uit de Unie wil de premier nog niet denken, hoewel het ook niet uitgesloten is dat zoiets in beeld komt „wanneer er daadwerkelijk fundamentele mensenrechten geschonden zouden worden, waarvan in het Verdrag van Amsterdam is vastgelegd dat die geëerbiedigd moeten worden.”

Kok sluit niet uit dat de kritische houding van Europa het patriottisme in Oostenrijk verder in de hand werkt, „maar dat mag ons toch niet weerhouden van een reactie.” Bovendien zijn dit situaties „waarin bewijsvoering heel moeilijk is.”

Kok kan wel enigszins invoelen waarom de Belgische regering zover gegaan is dat zij zelfs toeristen afraadt naar Oostenrijk te gaan. „De Belgische situatie is anders dan de Nederlandse, vooral door de positie die het Vlaams Blok daar in het politieke leven inneemt.” Zelf peinst de premier er niet over een economische boycot af te kondigen. Ook de Koningin zal volgens Kok niet wegblijven uit haar favoriete wintersportlocatie in Lech.

Niet isoleren
De nu genomen maatregelen zijn in elk geval niet bedoeld om Oostenrijk te isoleren, stelde Kok gisteren, en al helemaal niet om de dialoog met dat land af te kappen. „We moeten er in tegendeel veel in investeren om het gesprek gaande te houden en de Oostenrijkers erop te wijzen waar onze bezwaarpunten liggen.”