Koningin Beatrix 60 jaar 29 januari 1998

Ds. Ter Linden houdt tekst van de preek nog even geheim

Kerkgang wezenlijk voor Koningin

Door Bea Versteeg
AMSTERDAM – Ze trouwde er, ze kwam er de zondag voor haar inhuldiging, bij haar zilveren huwelijk kerkte ze er en aanstaande zondag zit koningin Beatrix weer in de Westerkerk. Op scharnierpunten in haar leven begeeft zij zich naar deze Amsterdamse kerk om de dienst bij te wonen.

In het feestelijke programma rond haar zestigste verjaardag vormt de kerkgang voor de Koningin een wezenlijk onderdeel. Daarvan is ds. Nico ter Linden overtuigd. „Ze doet het niet voor de show”.

Ter Linden is de voorganger in de cantatedienst van aanstaande zondag. Bij het publiek is hij bekend als schrijver van “Het verhaal gaat”. Het tweede deel van zijn bijbelhertaling verschijnt binnenkort.

Waarover hij zondag gaat preken, houdt de dominee nog even geheim. Zijdelings zijn er vanuit het schriftgedeelte dat hij gekozen heeft lijnen te trekken naar de verjaardag van het staatshoofd. „De dienst staat niet in het teken daarvan”.

Gewone dienst
Eigenlijk komt zondag zoals op iedere eerste dag van de week gewoon de „gemeente des Heeren om half elf bijeen. De Koningin mengt zich onder haar. In de dienst worden de vreugde en het verdriet voor het aangezicht des Heeren gebracht. Dat geldt ook voor de vreugde van de Koningin”.

Ds. Ter Linden hoopt dat de dienst „door iedereen die het hoort als zinvol wordt ervaren”. Er is bewust gekozen voor een cantatedienst –er zal een cantate van Bach gezongen worden– omdat „muziek zich goed leent om aan het geloof uiting te geven. Zij neemt taalbarrières weg”.

Doordat radio en tv de dienst rechtstreeks uitzenden, zal „het bereik groter zijn dan normaal”. De predikant, die ook in 1991 tijdens de koninklijke aanwezigheid in de Westerkerk de voorganger was, is blij dat hij het mag doen.

Meezingen
De buitenlandse gasten van koningin Beatrix hoeven zich tijdens de dienst niet te vervelen. Zij kunnen gewoon meezingen. In de liturgie zijn van de Nederlandse liederen ook de Engelse, Duitse en Franse versie opgenomen.

Wat voor de liederen geldt, geldt ook voor het Onze Vader. Zelfs van de preek krijgen de buitenlandse gasten een Engelse vertaling uitgereikt. „Dan hoeven ze geen raampjes te gaan tellen of zo”.

Voor de vaste kerkgangers van de Wester is het overigens niet vreemd dat er ook in andere talen wordt gezongen en gebeden. In de kerk in het hartje van de Jordaan komen wel vaker buitenlanders. Als de dominee ervan op de hoogte is, worden er liederen in de liturgie opgenomen die de gast mee kan zingen.

Een beetje anders dan anders zal het er zondag wel in de Amsterdamse Wester toegaan. De aanwezigheid van de hoge gasten maakt het noodzakelijk om veiligheidsmaatregelen te treffen. Zo zal ook rond de kerk een gebied van 100 meter afgezet worden.

Gebed
In bijna elke kerk zal zondag op een of andere manier bij de hoogtijdag van de Koningin worden stilgestaan. In de meer dan dertig synagogen geven de joden zaterdag al uiting aan hun vreugde. Zij doen dat via een speciaal gelegenheidsgebed. De joden vragen om bescherming en beschutting van de Koningin: „Dat onze Koningin zich mag verblijden en met welgevallen mag omringen en dat slechts goedheid en liefde haar mogen volgen gedurende alle dagen van haar leven”.

Het gebed zal omringd worden door de dankpsalm 100 en de koningspsalm 72. Het uitspreken van speciale gebeden behoort volgens het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) tot de traditie van de Nederlandse joden. Het gelegenheidsgebed dat zaterdag in de synagogen zal klinken, is ook gezegd voor koningin Beatrix' overgrootvader Willem III toen die in 1887 70 werd.