Kerk & religie

„Kerstens ”Dogmatiek” blijvend actueel”

De ”Gereformeerde Dogmatiek” van ds. G. H. Kersten was al jaren niet meer verkrijgbaar. Op voorstel van Stichting ds. G. H. Kersten Fonds is het boek opnieuw uitgegeven. „Kersten is niet gedateerd; hij is blijvend actueel.”

Jan van ’t Hul
23 June 2018 09:35Gewijzigd op 16 November 2020 13:36
Ds. Kersten. beeld RD
Ds. Kersten. beeld RD

De stichting en uitgeverij De Banier, die zorgden voor de heruitgave van Kerstens ”Dogmatiek”, maakten van de gelegenheid gebruik om ook diens verklaring van de Heidelbergse Catechismus opnieuw uit te geven. De ”Dogmatiek” verschijnt vrijwel ongewijzigd, de catechismusverklaring is op een aantal punten gecorrigeerd en herschreven.

Enkele vragen aan G. Verdoorn uit Wijk en Aalburg, aangezocht door het bestuur van Stichting ds. G. H. Kerstenfonds. Hij nam de teksten door en bracht waar nodig correcties aan.

De ”Dogmatiek” van Kersten dateert uit 1947. Vanwaar de noodzaak voor een nieuwe uitgave?

„Het boek was al geruime tijd uitverkocht, terwijl de vraag ernaar bleef. Velen kunnen er niet omheen, zoals studenten aan de predikantsopleidingen van de Gereformeerde Gemeenten en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Ook voor cursisten van de Cursus Godsdienst Onderwijs en de Identiteitscursus van het Ds. G. H. Kerstencentrum is het een verplicht leerboek. Betrokken gemeenteleden willen deze dogmatiek ook graag onder handbereik hebben. Kersten is niet gedateerd; hij is blijvend actueel. Natuurlijk doen zich na zeventig jaar nieuwe opvattingen voor, maar vaak bevatten die oude dwalingen in een nieuw gewaad. Kersten verstond de kunst om kort en zakelijk te formuleren. Hij vermeldde een groot scala aan verwijsplaatsen naar vertrouwde schrijvers uit de tijd van de Reformatie en de Nadere Reformatie.”

De catechismusverklaring van ds. Kersten moest wel herzien worden?

„Herzien is een te groot woord. Ik had als opdracht verouderde woorden te vervangen, Bijbelteksten en catechismusteksten aan te passen aan de huidige editie van de GBS en hoofdletter-uniform te maken. Het moest wel echt Kersten blijven. Zijn stijl mocht niet veranderen. Hij gebruikt bijvoorbeeld vaak de tweede naamval en de aanvoegende wijs. Dat is zo gebleven. Het woord doch is vervangen door maar, ten rechte door terecht, bedillen door bekritiseren. Daarnaast zijn er enkele fouten, die in de vorige elf drukken alsmaar bleven staan, gecorrigeerd. Verder is er een aantal voetnoten toegevoegd, ter verduidelijking van bijvoorbeeld onbekende historische personen en gebeurtenissen die genoemd worden.”

Het gedachtegoed van ds. Kersten moet behouden blijven, ook voor jongeren in de 21e eeuw.

„Ik lees de geschriften van Kersten al meer dan vijftig jaar. Wat hij nagelaten heeft, is van blijvende waarde. Niet geheel ten onrechte zei onlangs iemand dat onze gezindte „ont-Kerstent.” Ná Kersten zijn er natuurlijk nog veel andere catechismusverklaringen verschenen, maar voegen ze nu wezenlijk iets toe aan de editie van Kersten? Kersten is zakelijk, zuiver, kernachtig van stijl. Soms spreekt hij zelfs gespierde taal.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer