Kerk & religie

„GKV-synodelid kan onderbouwde keuze maken over vrouw in ambt”

Met het rapport van de deputaten man, vrouw en ambt in de hand kunnen synode­leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) een onderbouwde keuze maken rond de vraag of vrouwen kunnen dienen in de kerkelijke ambten. Dat zegt woordvoerster Avelien Haan-Kamminga van het deputaatschap.

1 November 2016 11:44Gewijzigd op 16 November 2020 08:06
Avelien Haan. beeld Marieke Balk
Avelien Haan. beeld Marieke Balk

Wat is de kern van het rapport?

„Vanaf de schepping werken man en vrouw aan de gezamenlijke opdracht om de aarde te bouwen en te bewaren. In het Oude Testament lees je niet veel over de positie van mannen en vrouwen in die rol. In het Nieuwe Testament staat daar meer over. De rode lijn is dat man en vrouw aan elkaar zijn gegeven. Ze moeten niet elkaar overheersen, maar dienen. Als je kijkt naar de ambtsleer valt op dat daarin voortdurend aansluiting is gezocht bij de wereldse regering. De structuur van de ambten is niet in beton is gegoten. Dat maakt dat wij zeggen: Op dit punt mag een kerk keuzes maken.”

Gaat er een roer om?

„Ik denk dat dat wel zo is. Of dat ook betekent dat er een roer omgaat in de manier waarop we omgaan met de Bijbel, weet ik niet. We hebben in de kerk lang geleefd met een vaste uitleg van de zogeheten zwijgteksten. Daaruit is in het verleden geconcludeerd dat vrouwen geen ouderling of predikant kunnen worden. Wij hebben opnieuw naar de teksten gekeken en kunnen dat daar niet uit afleiden. Integendeel, we denken dat er na de Reformatie keuzes zijn gemaakt op het gebied van de ambten. In de uitleg daarbij zijn Bijbelteksten toegepast op deze ambten.”

Moet de kerk zich aanpassen aan de moderne cultuur?

„We zeggen niet dat de cultuur er niet toe doet. Maar primair gaan we terug naar de betekenis van Bijbelteksten. Onze vraag was: Als we open en vrij naar de Bijbel kijken, laat die ons dan ruimte voor vrouwen in het ambt? Wij denken van wel. De zwijgteksten zijn niet bedoeld geweest om vrouwen uit de ambten te weren. Maar als je bent opgevoed met de overtuiging dat dit wel het geval is, dan is dit een pijnlijk rapport. Als je daaraan zekerheden ontleent, kan ik me voorstellen dat je tot op het bot geraakt wordt als er iemand komt die zegt dat je het niet goed ziet.”

De visie op de vrouw in het ambt kan een meetinstrument worden om de rechtzinnigheid van de ander te bepalen. Hoe gaat het rapport daarmee om?

„Dat is een van de redenen geweest waarom we in juli al een pijnpuntenrapport hebben uitgebracht. Dat was bedoeld om het gesprek op gang te brengen en naar elkaar te luisteren. Het doet pijn als je tegen vrouwen in het ambt bent en je ziet dat kerkleden op dat punt een andere mening hebben; maar als je voor bent kan het ook pijn doen als anderen dat als zonde beschouwen. Het is niet de bedoeling elkaar de maat te nemen, maar om samen Gods wil te zoeken.”

De kwestie keert al zo’n tien jaar telkens terug op de GKV-synode.

„We vinden het daarom belangrijk dat er nu een keuze wordt gemaakt. Diverse kerkelijke gemeenten hebben aangekondigd de ambten te willen openstellen voor vrouwen. Op classisvergaderingen wordt er over gediscussieerd. Als we als GKV nu niet een gezamenlijke koers kiezen, ontstaan er grotere verschillen en zal de spanning in de kerk toenemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer