Christenvervolging

Christenen in zuiden Filipijnen bezorgd over toekomst

Met een bevolking die voor 90 procent christen is, staan de Filipijnen niet bekend als een land waar juist christenen onderdrukt worden. Toch is dat wel degelijk het geval in delen van Mindanao, in grootte het tweede eiland van de Filipijnen.

Albert-Jan Regterschot

7 October 2015 13:20Gewijzigd op 15 November 2020 22:22
Moslima's op de Filippijnen. beeld EPA
Moslima's op de Filippijnen. beeld EPA

Zo’n 7000 eilanden tellen de Filipijnen, en op de meeste daarvan is de bevolking christen. De Rooms-Katholieke Kerk is met stip de grootste kerk in het land. Maar op Mindanao en een aantal andere eilanden in het zuiden is de situatie anders. Daar is een fors deel van de bevolking islamitisch.

Tussen 1969 en 2014 voerden rebellen van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF) een bloedige strijd voor de komst van een autonome islamitische regio. Het gebied waar het MILF actief is, wordt door hen Bangsamoro genoemd. Het omvat de provincie Basilan en de omliggende eilanden, Palawan en de Sulu-eilanden. Er leven zo’n 4 miljoen moslims en een minderheid van christenen.

Het MILF was een van de radicaalste strijdgroepen in de Fili­pijnen. Een ander rebellen­leger, het MNLF, sloot in 1996 een akkoord met de regering. Daarop ontstond de Autonome Regio voor Moslims in Mindanao (ARMM). Het MILF streed echter door, al stond de groepering in de loop van de tijd steeds vaker open voor gesprekken.

Onderhandelingen tussen de overheid en het MILF leidden in 2014 tot een wapenstilstand tussen de overheid en de rebellen. Hoewel sindsdien grootschalige gevechten zijn uitgebleven, vrezen christenen in Bangsamoro (letterlijk: land van moren, oftewel: van moslims) dat de toekomst voor hen weinig goeds te bieden heeft.

De in 2014 gesloten kaderovereenkomst voor de toekomst van de regio, de Bangsamoro Basic Law, voorziet onder meer in de invoering van de islamitische shariawetten. Naar verwachting krijgt de Bangsamoro Basic Law volgend jaar kracht van wet. Tegelijkertijd moet de regering van de ARMM vervangen worden door een Bangsamoro-regering, die nog meer eigen baas zal zijn dan de ARMM-regering al was.

Volgens Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, hebben moslims die christen worden het het moeilijkst. Zo groeide het aantal bekeerlingen onder de Sama-stam op Mindanao in enkele jaren van zo’n 600 naar 2000. Er zijn inmiddels 31 huiskerken in het gebied.

Open Doors stelt dat christenen in het zuiden van de Filipijnen continu onder spanning leven. Kerkelijke bijeenkomsten worden verstoord, mensen worden bedreigd en christenen raken soms hun werk kwijt omdat ze zich niet willen bekeren tot de islam.

De voorzitter van het MILF, Murad Ebrahim, stelde maandag dat het MILF er alles aan doet om ervoor te zorgen dat het zuiden van de Filipijnen een vreedzame toekomst tegemoet gaat. Volgens Ebrahim heeft het MILF laten zien dat het haar menens is, door de wapens neer te leggen. Daarmee laat de organisatie zien de uitgangspunten van de islam serieus te nemen, „een religie van rechtvaardigheid en waardigheid voor alle mensen”, aldus Ebrahim.


Project Islam

”I Sincerely Love All Muslims” – Ik houd heel erg van alle moslims. De afkorting van deze Engelstalige zin vormt de naam van een project dat een christelijke legerofficier in de Filipijnen startte, om een eind te maken aan de haat en nijd tussen christenen en moslims. Bij het project Islam worden moslims en niet-moslims met elkaar in gesprek gebracht. Aanleiding vormde het offensief dat de Filipijnse regering startte tegen rebellen van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront. Legerofficier Johnny Macanas werd bij het opzetten van het project geïnspireerd door de in 1999 over­leden voorganger Florentino de Jesus, die een boek schreef over de liefde die christenen verplicht zijn te betonen aan moslims. Volgens Macanas helpen de gesprekken tussen moslims en christenen om vooroordelen te overwinnen. Ook met daden sprongen christenen hun moslimmedebewoners te hulp. Zo zijn huizen die vernield waren bij vijandelijkheden, weer opgebouwd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer