Christelijk zomerkamp verbindt mensen van dertig nationaliteiten
In een grote kring met elkaar bidden en zingen in diverse talen. Dat behoort voor verscheidene deelnemers tot de hoogtepunten van een multicultureel zomerkamp deze week in Ambt Delden. Ook bezinnen ze zich met elkaar op het Bijbelboek Jona.
Spaans, Engels, Nederlands en Arabisch. In de grote zaal van christelijk vakantie- en conferentiecentrum De Kroeze Danne in het Twentse Ambt Delden klinken deze dinsdagochtend liederen in allerlei talen. De zaal is gevuld met deelnemers aan een zomerkamp, georganiseerd door het netwerk Intercultural Church Plants (ICP).
Sinds zaterdag verblijven 275 vakantiegangers van 30 verschillende nationaliteiten een week lang in Ambt Delden. Ze behoren tot acht lokale internationale kerken (ICF-gemeenten) uit onder meer Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven, Rotterdam en Veenendaal.
Gevlucht naar Tarsis
Na de samenzang komt Hans Euser, sinds september 2017 samen met zijn vrouw Carolien directeur van ICP Nederland, de zaal in met een vissenkom in zijn hand. Vanuit de persoon van Jona belicht hij het tweede hoofdstuk van dit Bijbelboek, waarvan elke dag een gedeelte centraal staat.
„Ik ben gevlucht naar Tarsis en het is maar goed dat God me gevonden heeft”, blikt Euser kort terug op Jona 1. Jona geeft lessen door die hij in de crisis –in de buik van de vis– heeft geleerd. „God heeft mij veranderd. Hij kan ook jou veranderen, als je te druk bent, of te boos of te bang. God verandert je door Zijn Woord”, zegt ‘Jona’. Euser roept iedereen op elke dag in de Bijbel te lezen. „En leer ook teksten uit je hoofd.”
Even later praten de aanwezigen in groepen door over het thema. Theo Visser, directeur van ICP Europa, zoekt op het buitenterrein een plek in de schaduw met een groep jongvolwassenen. Eén voor één lezen ze een vers uit Jona 2. Het gedeelte roept herkenning op. „Jona liet alle hoop varen. Dat raakte me, want zo’n moment heb ik ook gehad”, zegt een Koerdische vrouw met een moslimachtergrond, die christen is geworden.
De groepsleden delen hun ervaringen met Bijbellezen. Visser: „Elke ochtend lees ik heel rustig een psalm. Alsof ik een bij ben die nectar probeert te vinden om die om te zetten in honing. Op die manier kom ik uit bij een tekst die ik uit m’n hoofd leer.”
Arabische lekkernij
Arie Maasland, voorganger van de ICF-gemeente in Apeldoorn, maakt deel uit van het team dat de samenzang begeleidt. Hij vertelt dat de multiculturele kampen ooit zijn ontstaan vanuit gezinskampen die leden van de Gereformeerde Gemeenten organiseerden. Zij nodigden ook mensen met een buitenlandse achtergrond uit.
Dit initiatief groeide uit tot een speciale organisatie voor multiculturele kampen. Sinds vorig jaar hebben de kampen plaats onder ICP-vlag. „Ik maak voor de tiende keer zo’n week mee en het is nog net zo leuk als in het begin”, zegt Maasland.
Na de lunch volgen de deelnemers workshops, waaronder mozaïek maken, een Arabische lekkernij bereiden of dansen. Een andere dag staan er sportieve activiteiten op het programma. Sommige avonden komt er een gastspreker.
Hans Euser geniet tussen de activiteiten door van de contacten met onder anderen Chinezen, Koerden, Syriërs en Irakezen. Een groot deel van hen is christen, maar ook moslims die contact hebben met een ICF-gemeente kwamen naar Ambt Delden.
„Soms is één persoon uit een familie christen en neemt hij zijn gezinsleden mee. Er is een man die sinds kort christen is. Binnenkort komt zijn schoonvader, die imam is, naar Nederland. Hij zei: „Dan neem ik hem mee naar de kerk.” Voor dit kamp heeft hij een aantal buren uitgenodigd.”
Offline
Oscar Delo (51), afkomstig uit Congo, bezoekt met zijn vrouw en drie kinderen voor de tweede keer een multicultureel zomerkamp. Hij is betrokken bij de ICF-gemeente in Apeldoorn. „Je doet hier niet alleen aan Bijbelstudie, maar ontmoet ook veel mensen. Dat vind ik belangrijk.”
De Koerdische Jian Dosky (21), vrijwilliger bij ICP, herkent dat. „Mensen trekken een week met elkaar op, in de middle of nowhere. We zijn offline van de wereld, want een wifiverbinding heb je hier nauwelijks. Door Bijbelstudie en activiteiten leer je elkaar beter kennen.” Voor haarzelf is „het samen God prijzen in verschillende talen” een hoogtepunt. Ook geniet ze ervan als ze mensen buiten het officiële programma ontspannen bij elkaar ziet zitten. „Het is fijn om te zien dat ze hier echt vakantie hebben.”