Buitenland
Zuid-Sudan heeft er 3000 nieuwe agenten bij

Reken maar dat ze hier al even zitten. De gemiddelde ceremonie duurt in Zuid-Sudan lang, heel lang. Het Afrikaanse land heeft er deze week ruim 3000 nieuwe agenten bij gekregen. Ze werden gefotografeerd tijdens hun beëdiging in de noordelijke stad Malakal. Op hun schouders rusten zelfgemaakte geweren of stokken.

Mark Wallet
beeld AFP, Samir Bol
beeld AFP, Samir Bol

Tegelijk met de agenten traden er meer dan 4800 soldaten tot het leger toe en ook nog eens enkele honderden bewakers voor de gevangenissen en voor de bescherming van het wild. De veiligheidsdiensten van het jongste land van Afrika hebben deze week, kortom, een flinke versterking gekregen.

Het gaat hier niet om zomaar een beëdi­ging. Een deel van de nieuwe agenten en soldaten streed als rebel tijdens de burgeroorlog die het land vanaf 2013 jarenlang in zijn greep hield. In 2015 sloten de belangrijkste partijen een vredesakkoord, dat helaas niet erg bestendig bleek. De kemphanen bliezen het verdrag in 2018 echter nieuw leven in en begonnen werk te maken van de voorwaarden. Een van de afspraken was de integratie van rebellengroepen in één, nationaal leger.

Malakal is een symbolische plek voor de beëdiging: tijdens de burgeroorlog ging de stad, gelegen aan de Witte Nijl, vele keren over in andere handen. Grote delen werden in puin geschoten. Dit moet een vuist tegen al dat geweld zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer