Kerk & religieWekelijkse meditatie
Meditatie: Op weg met...

Met een handzeis zag ik hem bezig in het hoge gras. Op zoek naar voedsel voor zijn konijnen, vertelde hij. In 1 Koningen 18 lezen we over iemand op zoek naar voedsel voor zijn dieren.

Ds. M. Noorderijk, IJsselmuiden
beeld RD
beeld RD

Het is koning Achab. Wanneer een koning dat doet, moet er wel wat aan de hand zijn. De Heere kon de zonde van koning en volk niet langer aanzien en was gekomen met Zijn oordeel. Al meer dan drie jaar waren er geen dauw en regen meer geweest, met alle gevolgen van dien.

De gevolgen zijn ook in het paleis en de stal van koning Achab te merken. Er is geen voedsel meer voor de paarden en muilezels. Belangrijk voor de strijd in die dagen. Wat aangrijpend. Die dieren, tekenen van vertrouwen op eigen kracht en kunnen, grijpen Achab meer aan dan de ellende van het volk.

Achab gaat zelf gras zoeken. Ellendig de mens die met Achab temidden van de oordelen van God niet komt tot een roepen tot God. Alleen gras zoeken. Zo veel roepstemmen, maar nooit naar de zonde zelf zoeken. Eindeloos proberen om de gevolgen van de zonde tegen te gaan.

„Ga heen, vertoon u aan Achab; want Ik zal regen geven op den aardbodem.” - 1 Koningen 18:1b

Ook de godvrezende hofmeester Obadja is door Achab erop uitgestuurd om gras te zoeken. Obadja vreesde de Heere. Wie had gedacht dat dit nog van iemand gezegd kon worden in deze donkere tijd. Obadja vindt geen gras, maar hij vindt wat anders, beter gezegd iemand anders. De Heere zorgt voor een ontmoeting met Elia. Elia die namens God zal zeggen dat er weer regen komt, vers 1b.

Wat een opdracht aan Elia. Ga naar Achab en Izebel, die je naar het leven staan. Wat zijn de wegen van de Heere soms wonderlijk en onbegrijpelijk. Van dag tot dag leven, leren leven van het woord van de Heere alleen.

Met Elia op weg met het woord van de Heere alleen. Op weg niet omdat er bij Achab en het volk een omkeer is gekomen. Toch klinkt de oproep tot Elia. De Heere gedenkt nog aan Zijn volk, op Zijn tijd. Via de mond van Elia zegt de Heere: Ik zal regen geven. Wat een belofte. Ik zal, dat ligt vast in Gods Naam, aan Mozes bekendgemaakt.

Wat doet Elia? Elia levert zich uit aan het beloftewoord van God. Op weg naar Achab. Elia en Achab op weg. Met wie loopt u mee? Met Achab nog met de ogen naar de grond, zonder maar iets van de hemel te verwachten? Op zoek naar gras, naar iets om aan vast te grijpen? Of mag u door genade meelopen met Elia? Elia gaat gewapend met het tweesnijdend zwaard van het Woord van God. Elia, de boodschapper van regen. Het land afhankelijk van het woord van Elia, gesproken in opdracht van de Heere.

Nog groter de afhankelijkheid van de meerdere Elia, de Heere Jezus. Het Evangelie als water voor hen die dorst hebben. Buiten de Heere Jezus is er droogte. Is er de hitte van de toorn van God. De Geest van God giet door de Heere Jezus nog steeds water op het dorstige en stromen op het droge.

Buiten die meerdere Elia is niets dan dorst, ook al proberen we op alle mogelijke manieren de dorst te lessen. Alleen in Christus is het ware leven te vinden. Zo u Zijn stem dan heden hoort, gelooft Zijn heil en troostrijk Woord; verhardt u niet, maar laat u leiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer