LTO: stikstofkaart is niet veranderd, niet naar onze zin
Het kabinet houdt vast aan de gewraakte stikstofkaart. Volgens voorzitter Sjaak van der Tak van landbouworganisatie LTO Nederland „blijft de status van het kaartje ongewijzigd, en dat is niet naar onze zin”. Het overleg van woensdag heeft dan ook „geen definitief resultaat” opgeleverd, zegt hij, maar er zijn wel „beginnende stappen gezet”.
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes zegt dat het kabinet en de sector kijken of er een alternatief kan komen voor de zogeheten kritische depositiewaarde (kdw). Dat is de vastgestelde grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan. Volgens Van der Tak „is er ruimte op de weg om weg te bewegen van stikstofneerslag of de kritische depositiewaarde, naar de natuurdoelen”. Daarnaast is er zicht op „meer ruimte, budget en juridische borging voor brede praktische technologische innovaties, zodat er zekerheid voor onze boeren ontstaat”, aldus de LTO-voorzitter.
„Twistpunt” is volgens de LTO-voorzitter het tijdspad. Het kabinet wil vasthouden aan 50 procent vermindering van de stikstofuitstoot per 2030. In de wet staat echter dat dit per 2035 zover moet zijn. „Waarom zou je gewoon de huidige wet - met een prima onderbouwing - waarom zou je gewoon dat tijdspad niet handhaven?”, aldus Van der Tak.
Ook is er volgens hem nog geen overeenstemming over hoe de PAS-melders worden geholpen „en beschermd tegen handhaving”. PAS-melders zijn boeren die eerder geen natuurvergunning nodig hadden voor bijvoorbeeld een nieuwe stal. Sinds de Raad van State in 2019 een streep door die werkwijze zette, zijn deze boeren in feite illegaal aan het werk. Ze zitten volgens de LTO-voorzitter dus „al meer dan drie jaar in onzekerheid”.
Van der Tak zegt ook dat de gesprekken woensdag soms „stevig geschuurd en geknetterd” hebben.