Kerk & religie

Anglicanen hebben geen definitie van het begrip ”vrouw”

De Anglicaanse Kerk heeft nooit een officiële definitie opgesteld van wat een vrouw is omdat men dit altijd als „vanzelfsprekend” zag, stelde bisschop Robert Innes deze week op de generale synode van de Church of England.

Redactie kerk
12 July 2022 11:24
Synodezitting deze week van de Anglicaanse Kerk. beeld Church of England
Synodezitting deze week van de Anglicaanse Kerk. beeld Church of England

De kwestie kwam op de synode, die duurde van zaterdag tot dinsdag, aan de orde toen synodelid Adam Kendry, luitenant-commandant van de Royal Navy, de schriftelijke vraag indiende: „Welke definitie hanteert de Kerk van Engeland voor een vrouw?”

Bisschop Robert Innes, voorzitter van een commissie die kwesties inzake de kerkleer onderzoekt, antwoordde daarop, eveneens schriftelijk: „Er is geen officiële definitie. En dat feit laat zien dat tot voor kort werd gedacht dat dergelijke definities vanzelfsprekend waren, zoals ook blijkt uit de huwelijksliturgie.”

Hij voegde er, blijkt uit berichtgeving in onder meer The Times, aan toe dat de kerk een project is gestart genaamd Living in Love and Faith (LLF). Eén van de conclusies daarvan luidde in 2020 dat de kerkleer, vanwege nieuwe maatschappelijke ideeën, mogelijk moet worden herzien.

De schriftelijke gedachtewisseling op de synode over de definitie van het begrip ”vrouw” raakt aan een uiterst gevoelig maatschappelijk debat. Al maanden is de Engelse politiek in de greep van de genderdiscussie. En regelmatig wordt door journalisten of anderen aan politici gevraagd wat nu eigenlijk hún definitie is van het woord ”vrouw”.

Dat het op de synode niet zomaar om een neutrale of feitelijke vraag ging, blijkt uit de reactie van Jayne Ozanne, een prominente Britse evangelische anglicaan en voorvechtster van homorechten. Zij stelde dat Kendry’s vraag „een goed voorbeeld is van een passief-agressieve vraag”, bedoeld om de lhbti-gemeenschap van streek te maken. Zulke „aanvallen” moeten stoppen, vindt zij.

Schokkend

Een geheel ander geluid kwam van Maya Forstater, bekend van haar kritiek op de genderideologie. Zij noemde het „schokkend” dat de kerk onder invloed van de overheid de aloude definitie van man en vrouw zo snel lijkt te hebben opgegeven.

Of het debat in de Church of England tot wijziging van de officiële kerkleer inzake gender en seksualiteit zal leiden, is nog niet duidelijk. Naar verwachting zullen de bisschoppen in september bezien of ze een aanbeveling zullen doen om in februari 2023 op de synode te stemmen over het aanbrengen van zo’n wijziging.

Het is overigens niet de eerste keer dat de anglicaanse kerk onder vuur komt te liggen vanwege haar standpunt over gender. In 2019 maakten duizenden geestelijken bezwaar tegen het idee van een nieuw type doopdienst om christelijke transgenders in staat te stellen hun nieuwe identiteit te vieren.

De synode stemde in met gedetailleerde plannen voor kathedralen, kerken en theologische opleidingsinstituten om in 2030 de uitstoot van CO2 terug te brengen tot nul. Ook is besloten om de invloed van de anglicaanse gemeenschap buiten Engeland op de verkiezing van de kerkleider, de aartsbisschop van Canterbury, te vergroten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer