BinnenlandDagboek Wouter van den Berg

Lunchen met de mannen van de gemeentewerf

Onze zoon van twee begint ook wel door te krijgen dat er iets is veranderd in mijn werk. „Papa klok”, of „papa meentehuis”, zegt hij regelmatig. Vanzelfsprekend heeft een nieuwe baan ook impact op het thuisfront.

Wouter van den Berg
9 July 2022 18:13
Wouter van den Berg. beeld Koen Laureij
Wouter van den Berg. beeld Koen Laureij

Bewust blijf ik voorlopig één dag in de week thuis om vanuit huis te werken, maar vooral ook om vader te zijn voor m’n zoon. Het versterkt ook onze band, waar ik heel dankbaar voor ben en erg van geniet.

Als raadslid had ik altijd veel contact met inwoners over hun verhalen en zorgen. Vanuit de overtuiging dat het belangrijk is dat iedereen mee kan doen en zich gehoord voelt. We moeten het immers samen doen. Dat wil ik blijven doen als wethouder, hoewel de beschikbare tijd daarvoor een stuk schaarser is geworden. Bij deze baan horen veel contacten met mensen in bestuurlijke posities, heel belangrijk. Maar juist het uitvoerende en ondersteunende werk zelf in onze gemeente doet er ook toe.

Daarom is m’n eerste werkbezoek niet naar, pak ‘m beet, het Provinciehuis, maar naar de gemeentewerf en het afvalscheidingsstation. De (vooral) mannen gebruiken iedere werkdag om half 1 hun lunch, dat was een eenvoudige manier om laagdrempelig aan te schuiven. Het zijn de mannen die de straten schoonhouden, de prullenbakken legen, de afvalstromen verwerken, kapotte borden repareren, ongedierte bestrijden, en ga zo maar door. Het spontane bezoekje werd duidelijk gewaardeerd, dat blijft op de agenda! Extra leuk ook dat er van de week nog een verlaat kaartje kwam van juist de facilitaire collega’s van m’n vorige werk.

Politiek is in beginsel een onzeker bestaan, en wethouder zijn in het bijzonder. Vier op de tien wethouders in ons land maakt z’n termijn niet af, om zowel politieke als persoonlijke redenen. Het is daarom van belang dit steeds goed voor ogen te houden. Het is een dienende functie, waarbij ik juist ook graag dicht bij mezelf wil blijven. Wat vrienden en bekenden kijken van een afstandje mee en reflecteren af en toe op wat ze zien gebeuren.

Keukentafels

Nu, net na het einde van m’n tweede week, voelt het wethouderschap vooral als een grote verantwoordelijkheid. Die wordt gelukkig gedragen samen met het college van burgemeester en wethouders, en in nauwe samenwerking met de ambtelijke organisatie. De komende tijd zal er ook veel aandacht gaan naar het samenspel met de gemeenteraad, maar vooral het samen optrekken met de Houtense inwoners. Een wethouder die regelmatig aan keukentafels is te vinden, actief communiceert over wat hij meemaakt, bereid is om toe te geven als iets anders of beter kan. Scherp sturen op resultaten, en daarmee het goede zoeken voor Houten, in afhankelijkheid van God.

Dank dat ik op deze plek een inkijkje mocht geven in het wethouder worden. Het hielp mij te reflecteren op de weg daarnaartoe en nu ook het daadwerkelijk invullen van de functie. Nu eerst reces. En nee, dat is niet hetzelfde als vakantie ;-).

De ervaringen van een kersverse SGP-wethouder in Houten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer