Binnenlandgoede doelen

Donatie lijdt nog niet onder inflatie

Christelijke goededoelenorganisaties merken niet dat donateurs opzeggen vanwege de hoge inflatie en de gestegen kosten in het levensonderhoud.

17 June 2022 14:49
Nederland kampt al maanden met een hoge inflatie; zo was benzine in mei dit jaar 23,8 procent duurder dan een jaar eerder. Ondanks de stijgende prijzen blijven mensen trouw in hun donaties, merken christelijke non-profitorganisaties.  beeld ANP, Ramon van Flymen
Nederland kampt al maanden met een hoge inflatie; zo was benzine in mei dit jaar 23,8 procent duurder dan een jaar eerder. Ondanks de stijgende prijzen blijven mensen trouw in hun donaties, merken christelijke non-profitorganisaties.  beeld ANP, Ramon van Flymen

Dat is de conclusie van een rondvraag langs verschillende christelijke non-profitorganisaties.

Zo meldt de financieel directeur van Woord en Daad, Arnold van Willigen, dat de inkomsten uit particuliere giften in de afgelopen maanden juist een lichte stijging laten zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. „We zien dat veel Nederlanders eerder bezuinigen op horecabezoek of uitjes dan dat ze in hun giften snijden.”

Daarbij doelt Van Willigen op een recent rapport van het Nederlandse Donateurspanel, dat donateursvertrouwen meet. Uit de editie van maart dit jaar blijkt dat het donateursvertrouwen, dat onder meer op basis van geefbereidheid wordt vastgesteld, iets steeg. Tegelijkertijd zakte het consumentenvertrouwen naar een bijna historisch dieptepunt – alleen in 2013 was dat nog lager. In het onderzoek gaven Nederlanders aan eerder te besparen op bijvoorbeeld luxeartikelen als cadeaus en tijdschriften dan op giften.

Volgens Van Willigen geldt de trouw aan goede doelen in financieel krappe tijden in versterkte mate voor zijn eigen achterban. „Het duurt heel lang voor mensen echt gaan bezuinigen op giften. Dat zagen we ook tijdens de financiële crisis in 2008.”

Betrokken

Ook KlaasJan Baas, communicatieadviseur bij hulporganisatie ZOA, merkt dat donateurs betrokken en trouw zijn. „We krijgen net zoveel giften binnen als normaal en we zien nog geen opzeggers. Sterker nog, over de eerste twee kwartalen zien we een stijging.”

Terugkijkend zegt Baas dat de organisatie vaker –bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis– bezorgd is geweest dat de inkomsten uit giften drastisch zouden teruglopen. Toch gebeurde dat niet. „De Heere voorziet, daarin worden we iedere keer weer bemoedigd.”

18353879.JPG
KlaasJan Baas, hoofd communicatie bij ZOA. beeld ZOA

Volgens de zegsman beseffen veel donateurs dat de nood in de wereld nog altijd vele malen groter is, ook al krijgen ze het zelf iets minder goed. „Ik denk dat in veel christelijke gezinnen het oude principe nog steeds opgaat dat je eerst iets voor God opzij legt, voordat je aan jezelf denkt”, aldus Baas.

Ook woordvoerders van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV), stichting Kimon, Kom over en help en Tearfund geven aan dat de giften in de eerste maanden van dit jaar ten opzichte van 2021 niet achterblijven; ook zij zien eerder een lichte stijging dan een daling.

Daarbij merken veel medewerkers van de goededoelenorganisaties wel op dat het misschien nog vroeg is om te oordelen wat de gevolgen van de hoge inflatie en de gestegen kosten zijn.

Baas, zegsman van ZOA, stelt bovendien dat veel mensen in coronatijd minder uitgaven hadden, bijvoorbeeld doordat ze niet op vakantie konden. Daardoor hebben veel particulieren volgens hem nog een extra financiële buffer.

Uitgavenkant

Waar de gevolgen van de hoge inflatie in ons land nog niet duidelijk zichtbaar worden bij de organisaties, geldt dat in sommige gevallen wel in de projectlanden aan de uitgavenkant.

Zo melden Woord en Daad, ZOA en Tearfund, die alle drie werkzaam zijn in de hoorn van Afrika, dat voedsel- en brandstofprijzen daar door het dak gaan, waardoor er meer geld nodig is om projecten draaiend te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer