Recept: koekjestaart met zomerfruit
Vanuit het niets was hij er opeens, decennia geleden: de monchoutaart. Het recept is naar verluidt bedacht door de fabrikant van de roomkaas waar deze traktatie haar naam aan dankt. Gebak kun je zo’n taart eigenlijk niet noemen. Er komt geen oven aan te pas, want de bodem bestaat uit kant-en-klare koekjes. Lekker gemakkelijk. Dat is waarschijnlijk een deel van de verklaring van het langjarige succes van deze taart. Alhoewel ook de onweerstaanbare combinatie van roomkaas, slagroom, suiker en zoete kersenvlaaivulling daar vast een bijdrage aan levert.
Volgens mij is de monchoutaart iets typisch Nederlands. Maar taarten maken op basis van koekjes: dat gebeurt in andere landen ook. Het simpelste supermarktkoekje, de theebiscuit, verandert daardoor in een heuse traktatie. Het idee voor de vulling –een mengsel van hangop, lemoncurd en gecondenseerde melk– komt van Feast in the Middle East, de website van een Amerikaanse dame met wortels in het Midden-Oosten. In haar familie is het een goede gewoonte om voor onverwacht bezoek altijd zo’n ”biscuit cake” in de koelkast te hebben liggen. Wie weet vindt deze gewoonte hier of daar in Nederland ook ingang. Met een vulling op basis van yoghurt is zo’n koekjestaart in ieder geval een stuk minder calorierijk dan de versie met monchou.