Corporaties vragen zich af of verduurzamingsplannen haalbaar zijn
Woningcorporaties vragen zich af of de nieuwe verduurzamingsplannen voor huurwoningen van woonminister Hugo de Jonge wel haalbaar zijn. Volgens de bewindsman zouden slecht geïsoleerde huurwoningen, zowel in de sociale als in de private sector, vanaf begin 2030 niet meer verhuurd mogen worden. Corporatiekoepel Aedes zegt de ambities van De Jonge te steunen, maar plaatst nog wel vraagtekens bij de haalbaarheid.
„Woningcorporaties zijn al jaren bezig met het verduurzamen van huurwoningen, we hebben daarin grote stappen gemaakt”, zegt Aedes-voorzitter Martin van Rijn. „Maar woningcorporaties hebben niet alleen verduurzamingsopgaven, maar ook afspraken over nieuwbouw, betaalbaarheid en leefbaarheid. De stapeling van die opgaven moet optellen tot een logisch geheel.”
Om alle huurwoningen sneller te verduurzamen zoals De Jonge wil, is volgens Van Rijn medewerking nodig van alle partijen, „van gemeente tot installateur”. „En er moet voldoende capaciteit voorhanden zijn. Zo kun je niet versnellen als er niet genoeg hybride warmtepompen zijn, maar ook niet bij gebrek aan installateurs.”
De minister is momenteel nog in overleg met onder andere Aedes, huurdersorganisatie Woonbond en de Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over zogeheten prestatieafspraken met woningcorporaties. Die gaan volgens de koepel over de inzet van het geld dat corporaties niet meer hoeven af te dragen na afschaffing van de verhuurderheffing.
Vanuit het bedrijfsleven wordt over het algemeen positief op de plannen voor verduurzaming van woningen, winkels en andere gebouwen gereageerd. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de plannen er goed uitzien. „Wel hadden bijvoorbeeld de allerkleinste ondernemers beter mee kunnen worden genomen in de aanpak voor huishoudens en in het nationaal isolatieprogramma.” De ondernemersorganisaties wijzen er daarnaast op dat veel van de voorgestelde stappen nog niet financieel zijn uitgewerkt.