Buitenlandoeigoeren

Xi: Politiseer mensenrechtenkwesties niet

De Chinese president Xi Jinping heeft in een ontmoeting met VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet de staat van de mensenrechten in zijn land verdedigd.

Redactie buitenland
25 May 2022 10:59
De Chinese president Xi Jinping. beeld EPA, Ju Peng
De Chinese president Xi Jinping. beeld EPA, Ju Peng

Bachelet is deze week in China om onder meer een bezoek te brengen aan de regio Xinjiang, waar volgens waarnemers en westerse landen de Oeigoerse moslimminderheid wordt onderdrukt.

China ontkent dat in alle toonaarden. De vermeende detentie van ruim 1 miljoen moslims wordt door Peking omschreven als „de leugen van de eeuw.” Over westerse beschuldigingen van dwangarbeid, genocide en mensenrechtenschendingen zegt de regering dat andere landen zich niet moeten bemoeien met Chinese zaken.

Volgens Chinese staatsmedia zei Xi tijdens de virtuele ontmoeting met Bachelet dat mensenrechtenkwesties „niet gepolitiseerd” of „met dubbele standaarden” behandeld moeten worden. Hij zei ook dat niemand behoefte heeft aan „een leraar die bazig is richting andere landen.”

Vermoedelijk is dat een sneer naar onder meer de VS, die voorafgaand aan Bachelets reis meldden „zeer bezorgd” te zijn dat de VN-chef geen garanties had gekregen over wat ze kon zien. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat als Bachelet China niet genoeg druk oplegt, haar bevindingen geen volledig beeld geven en dat Peking die kan gebruiken om hun daden in Xinjiang goed te praten.

De Britse omroep BBC en andere internationale media publiceerden dinsdag gehackte gegevens van de Chinese politie in Xinjiang en stellen dat ze een overtuigend bewijs zijn van de wrede vervolgingen in die noordwestelijke regio. De documenten illustreren de massale opsluiting en vervolging van de islamitische bevolkingsgroep van de Oeigoeren en geven een beeld van de commandostructuur die volgens de BBC tot president Xi Jinping zelf reikt.

De Britse omroep kreeg naar eigen zeggen de gegevens al eerder dit jaar en deed maandenlang onderzoek om na te gaan of ze authentiek zijn. Ze zouden inderdaad uit Chinese politiecomputers komen en tonen een schokkend beeld van de vervolging van Oeigoeren en andere niet etnisch Han-Chinese groepen in het noordwesten van de volksrepubliek.

De gehackte data ontzenuwen de officiële lezing dat de staat er enkel scholen en onderwijsinrichtingen heeft opgezet om de regio op te stuwen in de vaart der volkeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer