Voor het Kremlin is er in Oekraïne geen weg terug
Russische afgevaardigden uit Moskou beloofden dinsdag een aanzienlijk aantal troepen om en nabij Kiev terug te trekken. Uit reacties in Rusland blijkt dat er voor het Kremlin eigenlijk geen weg terug is.
Er klonk veel afkeuring en onbegrip in Rusland nadat Moskou bekendmaakte dat troepen rondom Kiev en Tsjernigov worden teruggetrokken. „Dus onze soldaten zijn daar tevergeefs gestorven”, schrijft ene Oleg vol onbegrip op Telegram. Woorden als „verraad” en „schande” vallen vaak.
„Eerst vertellen jullie dat nazi’s moeten worden geliquideerd, maar nu moet er opeens met hen worden onderhandeld”, schrijft ene Olga verbaasd op Telegram. Ook een andere vrouw, Maria Kovaljova, vraagt: „Zijn jullie gek geworden?” In haar naam staat de letter ”Z” die prijkt op veel Russische voertuigen in Oekraïne. Kovaljova geeft hiermee aan dat ze de militaire operatie steunt.
De belofte van Rusland om troepen terug te trekken, komt in ruil voor toezeggingen van de delegatie uit Kiev over een neutrale status van de voormalige Sovjetrepubliek in de toekomst.
Censuur
Al ruim een maand is het Russische volk in de ban van de „speciale militaire operatie” in Oekraïne. Er ligt een ijzige censuur op alles wat ook riekt naar kritiek. Opvallend genoeg is de populariteit van Poetin volgens het door de staat gecontroleerde peilbureau Vtsiom alleen maar gestegen. Ook het onafhankelijke Levada gelooft dat de populariteit is gestegen.
Inmiddels is overal in Rusland de letter Z te zien als teken van steun voor de Russische militairen: met wit plakband op treinen, met fleurige stickers op bussen en provisorisch met een sneeuwbal in de bruine modder op vrachtwagens.
Meerdere fronten
Het eenvoudige principe in Rusland luidt, om de woorden van de beroemde acteur Sergej Bodrov te citeren: „Ten tijde van oorlog moet men niet kwaadspreken over de onzen. Zelfs als ze ongelijk hebben.” Moskou heeft zoveel in de maatschappij in gang gezet, dat nu terugtrekken gezichtsverlies betekent.
En dus kwam het nieuwsmedium RT binnen een paar uur later al met de verzekering dat de afspraak tussen delegaties uit Kiev en Moskou niet het einde betekende van de militaire operatie. „Het feit dat we een vermindering van de activiteit hebben aangekondigd, is een de erkenning dat we ons in de richtingen van Kiev en Tsjernigov slechts bezighouden met defensie en verkenningen.”
Volgens militair analist Vladislav Sjoerigin ligt de focus nu vooral op de Donbas, en dan vooral op de havenstad Marioepol. De militaire aanwezigheid in het noorden van het land is voor de Russen belangrijk om meerdere fronten open te houden.
Denis Poesjlini, de door Moskou erkende leider van de republiek Donetsk, vindt een bestand met Kiev eveneens onverstandig. Oekraïne zal zich toch niet houden aan de afspraken, zei hij. „Met Kiev is niet te onderhandelen. We hebben een zeven jaar lang ervaring met besprekingen met Oekraïne.” Volgens Poesjilin heeft Oekraïne zelf niets te zeggen, omdat het geen onafhankelijk land is.
Onderhandelingen
Ook volgens Tsjetsjenenleider Ramzan Kadirov is het onverstandig om de speciale militaire operatie nu te beëindigen. „Het is absoluut noodzakelijk om dat wat we zijn begonnen, af te maken en Kiev in te nemen.”
Hoofd van de Russische delegatie Vladimir Medinski benadrukte dat een de-escalatie rondom Kiev en Tsjernigov nog geen staakt-het-vuren betekent. De Russische en Oekraïense delegaties moeten eerst terug naar huis om met hun ‘bazen’ te overleggen. De afspraken kunnen dan worden vastgelegd door de ministers van Buitenlandse Zaken en dan pas is er een direct gesprek mogelijk tussen de presidenten Zelenski en Poetin. Ook is het wachten op instemming van andere landen die mogelijk garant moeten staan voor de veiligheid van Oekraïne.
De toezeggingen van beide zijden heeft nog zeker geen invloed op de militaire operatie in de rest van het land, waar de strijd onverminderd doorgaat.
President Zelenski reageerde ook op de volgens hem „eerste positieve geluiden” maar benadrukte ook nog maar eens dat hij Rusland niet vertrouwt.
Ook de VS verwachten geen terugtrekking, maar een herpositionering van Russische troepen in Oekraïne. Dinsdag bleek ook een groot Russisch konvooi op weg te zijn naar de strategisch belangrijke stad Nikolaev, waar een brug ligt over de Dnjepr richting havenstad Odesa.